Onko urheilu jo nykyajan uskonto?

Onko urheilu - ennen kaikkea huipulla - nykyajan uskonto? Piispa Simo Peura pohtii kysymystä (Ksml 11.4.). Eivät urheilu ja uskonto sulje toisiaan pois: "Monissa urheilukilpailuissa urheilija tekee ristinmerkin urheilusuorituksen alla."

Toisaalta on kyse "hyvin erilaisista asioista". Peura ei usko, että "urheilu kilpailisi uskonnon kanssa". Hän viittaa myös suuriin kauppakeskuksiin, joita kirkko ei siunaa vaan vain niissä olevia seurakuntien kappeleita.

Urheilu ja uskonto ovat varsinkin sunnuntaisin kollektiivisia ajanviettomuotoja. Niiden suhdetta voi tarkastella syvemmin; mikä urheilussa/uskonnossa vetää puoleensa?

Kysymystä voi lähestyä kuluttajan - joka kansalainen myös vapaa-aikoinaan on - tarpeista.

Kuinka hyvin urheilu ja uskonto suhtautuvat syvimpiin elämänkysymyksiin? Onko voittojen ja tappioiden vuorottelu kuin elämän pohjimmaisen käsikirjoituksen seuraamista?

Koemme yhdessä vahvoja onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita.

Myös vallan näkökulma aihepiiriin on kiehtova. Uskonnon taustavoima on kirkko, urheilussa esisijassa taloudellinen valta, sponsorit: kultamitalijuhlassa näkyvät valtiovallan huiput. Siunaako kirkko myös kultamitalit?

Onko vapaa-aika nykyään todella vapaata vai ulkoapäin ohjelmoitua kuten hektinen työaika. Kuluttamisen ja tuottamisen noidankehä toimii herkeämättä eri areenoilla.

Inhimillisen itsenäistä harkintakykyä tarvitaan myös kilpailussa henkilökohtaisen vapaa-ajan käytöstä. Uskonto ja urheilu toimivat ihmisten elämässä rinta rinnan, ilmeisen hyvässä sovussa. Vapaan ajan "kuluttajan" kriittisyys, omaehtoinen ajankäyttö, on sallittua.

ILKKA MATILAINEN Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.