Onko valta karannut taloyhtiöiden käsistä?

Tasavallan presidentti lainasi taannoin venäläistä sanontaa ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Mainio sananparsi kuvaa hyvin Keski-Suomen kiinteistöyhdistyksen hallituksen nykyisiä voimasuhteita. Yhdistyksen varsinaiset omistajat eli taloyhtiöt ovat menettämässä otteensa yhdistyksestä, joka perustettiin ajamaan nimenomaan taloyhtiöiden etuja.

”Kasakoina” toimivat isännöitsijät tai heidän edustamansa tahot, joille on kertynyt vahva enemmistö kiinteistöyhdistyksen hallituksessa. Syy on yksinkertainen: taloyhtiöiden hallitukset ovat laiminlyöneet Keski-Suomen kiinteistöyhdistyksen omassa päätöksenteossaan. Kasakat ovat ottaneet sen, mikä on ollut irti.

Kiinnostusta kiinteistöyhdistyksen toimintaan on taloyhtiöissä vain vähän tai ei ollenkaan. Päätös jäsenmaksusta kuitataan budjettikokouksissa usein pelkällä maininnalla pysähtymättä miettimään sen merkitystä taloyhtiölle puhumattakaan siitä, miten taloyhtiön tulisi reagoida vuosikokouksen asialistaan.

Erityisen suuri vastuu on taloyhtiön hallituksella. Viimeistään silloin kun taloyhtiölle saapuu kutsu Keski-Suomen kiinteistöyhdistyksen vuosikokoukseen, hallituksen tulisi herätä keskustelemaan kiinteistöyhdistyksen taloudesta sekä hallituksen erovuoroisten jäsenten valinnasta.

Äärimmäisen tärkeää on päättää taloyhtiön edustuksesta kiinteistöyhdistyksen vuosikokouksessa sekä evästää nimettyä edustajaa hallituksen kannanotoista listalla oleviin asioihin. Hyvin usein taloyhtiöt valitsevat helpoimman tien ja luovuttavat vastuullisen edustustehtävän isännöitsijälle sen sijaan, että edustaja nimettäisiin hallituksen sisältä.

Keski-Suomen kiinteistöyhdistykseen kuuluu lähes 1 300 taloyhtiötä. Yhdistyksellä on palkattua henkilökuntaa sekä toimintaa, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. On erityisen tärkeää, että taloyhtiöt heräävät ymmärtämään omistamansa yhdistyksen arvon ja nostavat taloyhtiöiden oman äänen mahdollisimman vahvaksi järjestön toiminnassa.

Juhani Nummelin

Heikki Savolainen

Raimo Sopo

taloyhtiön hallituksen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Läsnäolon voima

Lyhyet

Virus testaa arvomme

Lyhyet

Lyhyet: Kiitoshalaus Vaajakummun koulun digitutoreille.

Mielipide: Tukea tarvitaan, jotta lapset ja perheet voisivat paremmin

Mielipide: Hoidon priorisointi vääjäämätön tosi

Lyhyet: Priorisointi, holokausti jatkuu.

Mielipide: Apua perheneuvolasta ja lastenvalvojilta

Mielipide: Hyvä syy lopettaa tupakointi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.