Onko valvonta hallinnassa?

Talvivaara on nostanut keskusteluun myös saastumisen valvonnan ongelmat. Keski-Suomen ely-keskuksen ympäristötoimen johtajat antavat lausuntoja, miten ”valvontaa on tehostettu ja tilanne on nyt hallinnassa”. Onko näin?

Ympäristöhallinnon henkilöstö on supistettu niin vähiin, että käytännön valvontatoimia ei ole mahdollista suorittaa. Käyttöön on otettu käsite ”omavalvonta”, joka tarkoittaa saastuttajan velvollisuutta tarkkailla toiminnan aiheuttamia päästöjä ja muita lupaehtoja. Tilannetta kuvaa Vapon ympäristöasiantuntijan kommentti:

”Meillä toimijana ei ole yksityiskohtaista kuormituslaskentaa yksittäisestä suosta kuten ei myöskään viranomaisella. Raportointi on ulkoistettu konsultille, joka työkseen tekee raportointia. Raportoitavana on soita runsaasti ja asia on aina mahdollista tarkistaa raportin kautta.”

Siis myöskään Vapo ei toiminnanharjoittajana suorita itse tarkkailuaan. Konsultin raportit voi pyytää luettavakseen. Kiinnostuneita on hyvin vähän, eikä ihme, sillä tällaiset raportit eivät ole helppolukuisia. Raporteista ilmenee, että päästöjen mittauksia ei ole yleensä tehty kevättulvien tai rankkasateiden aikana. Seurauksena tästä on ollut, että arviot ja laskelmat turvetuotantoalueiden päästöistä eivät ole edes suuruusluokaltaan oikeita.

Vesiensuojelurakenteiden ja yllättävien tilanteiden tarkkailun Vapo on ulkoistanut turpeenottoa suorittaville urakoitsijoille. Näillä on tuotantokautena kova kiire ja tarkkailutehtävistä eivät tulot lisäänny.

Valvontatoimi perustuu luottamukseen ja hyviin suhteisiin. Edes ilmiselviin laittomuuksiin ei sovelleta pakkotoimia, vaan tyydytään pehmeisiin valvontakeinoihin. Nämä piirteet on esitetty valvonnan vahvuuksina, mutta samalla ne ovat myös järjestelmän sudenkuoppia.

Ympäristön saastumisen valvonta on monitahoinen kysymys. Sitä ei voi jättää toiminnanharjoittajien vastuulle. Kansalaisten on syytä oman etunsa vuoksi valpastua. Tarvitaan myös valvojien valvontaa.

Jaakko Koppinen

Keuruu

Olavi Niemi

Uurainen

Pelastetaan reittivedet ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.