Onneksi ympäristölupia ei ratkaista propagandalla

Vapo yrittää saada keinolla millä hyvänsä jatkoaikaa ensi vuonna päättyvään Kalmunevan ympäristölupaan. Keskisuomalainen uutisoi 25.9. tähän liittyen Vapon tiedostustilaisuuden Kalmunevalla, jonka keskiössä olivat alueen vesienkäsittelyratkaisut ja vähentyneet päästöt.

Viime vuosien kuormitusluvut kerrottiin yksityiskohtaisesti, mutta valitettavasti ei totuudenmukaisesti.

Vuoden 2011 päästöiksi Vapo aivan oikein ilmoitti 16 500 kiloa mutta unohti mainita, että Vapon oma laskenta tuotti aluksi lukeman 9000 kiloa, jonka yhtiö myöhemmin joutui korjaamaan.

Syyt korjaukseen olivat havaitsemamme vastoin ely-keskuksen ohjeita ämpärillä suoritettu tulva-ajan virtaamamittaus ja ely-keskuksen pyynnöstämme ottaman rankkasateen aikaisen vesinäytteen tuloksen lisääminen raporttiin. Lähes puolet päästöistä olisi siis jäänyt vuodelta 2011 pois ilman yhdistyksemme aktiivisuutta.

Vuonna 2013 hälytimme Keski-Suomen ely-keskuksen lumien sulamisen aikaan Kalmunevalle, koska lähes puolet alueesta oli veden vallassa ja mainostetut vesienkäsittelyrakenteet olivat vaipuneet näkymättömiin veden alle.

Vaatimuksestamme ely-keskus velvoitti Vapon selvittämään tämän poikkeustilanteen päästöt. Vapo joutuikin vahvistamaan päästöiksi kolmen viikon ajalle (15.4–7.5.2012) noin 6 600 kg.

Nyt Vapo on julkistanut tiedon, että koko vuoden päästöt olivatkin 6 500 kiloa eli Vapossa on näköjään kokonaan unohdettu tuo keväinen episodi. Päästölukema ei siis ole totuudenmukainen ja vuoden 2013 todellisia päästöjä selvitetään parhaillaan ELY-keskuksessa vaatimuksestamme.

Tälle vuodelle Vapo ilmoitti päästöikseen reilut 2 000 kg. Keskisuomalaisen artikkelissakin mainittu Vapon oma jatkuvatoiminen mittaus kuitenkin näyttää tähän mennessä päästöiksi lähes 3 000 kiloa.

Mittari asennettiin viime talvena ja siitä alettiin saada päästölukemia maaliskuun alussa. Nyt ilmoitetusta tämän vuoden lukemasta puuttuvat vielä siis tammi-, helmi-, loka-, marras- ja joulukuun päästöt eli lähes puolen vuoden ajanjakso.

Odotimme, että vuoden 2014 päästölukema olisi hyvin vaatimaton, koska Pihlajavedellä ei ole satanut sen enempää lunta kuin vettäkään koko vuonna. Ylivaluntatilanteita (tulvat ja rankkasateet), joissa kaikki suurimmat päästöt syntyvät, ei ole ollut lainkaan.

Nyt kuitenkin näyttää valitettavasti siltä, että päästöt tulevat sittenkin nousemaan yllättävän korkealle tasolle.

On säälittävää, että valtion omistama yritys sortuu tällaiseen kuormitusluvuilla kikkailuun, kun se ei kykene rakentamaan sellaista vesienkäsittelytekniikkaa, että saisi päästönsä kuriin. Näillä näytöillä Vapon on onneksi turha toivoa jatkoa ympäristöluvalleen. Siihen olisi tarvittu muutakin kuin propagandaa ja laskuvirheitä.

Jarkko Nisula

puheenjohtaja

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Veron alennus ei ole ratkaisu

Lyhyet

Lyhyet

Sote-uudistus toteutettava vaiheittain

Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

JJK:n pelaajapolusta puuttuu vain viimeinen risteys

Olisiko Teillä hetki aikaa puhua hiilinieluista?

Turvallisuus vaatii yhteistä tahtotilaa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.