Opas tekee valintoja

Veera Kaitanen harmitteli mielipidekirjoituksessaan (5.7.) sitä, että Jyväskylän kaupungin matkailuopas ei ollut kiertoajelulla esitellyt ortodoksista kirkkoa, vaikka luterilaiset kirkot oli mainittu.

Olen työskennellyt matkailuoppaana Jyväskylässä useita vuosia ja luulen ymmärtäväni, miksi Veera Kaitasen ryhmän opas on toiminut tällä tavoin. Missään tapauksessa kyseessä ei ole tahallinen eriarvoinen suhtautuminen eri kirkkokuntiin. Oppaat koulutetaan esittelemään kaupunkia tasapuolisesti ja rehellisesti.

Haasteena kiertoajelulla on kuitenkin se, että jos opas hyvän opastavan mukaan keskittyy kokonaisuuksiin sirpalemaisen "oikealla-vasemmalla-oikealla" -kerronnan sijaan, niin pakostakin jotkut kohteet jäävät mainitsematta. Jos ortodoksikirkkoa lähestytään Puistokadun ja Taulumäen suunnasta, niin oppaan on valittava monesta mielenkiintoisesta kohteesta. Sijoittuvathan läheisyyteen mm. vanha hautausmaa, Taulumäen kirkko, Kuntala, Suvimäen klubitalo, ortodoksinen seurakuntakeskus ja ammattikorkeakoulun kampus.

Ikävä, että kaupunkikierros ei kaikilta osin vastannut Veera Kaitasen ja hänen ystäviensä odotuksia. Ehkäpä asia seuraavalla kerralla korjaantuu. Sen varmistamiseksi ryhmä voi esittää toiveita kierroksen suhteen jo tilausta tehdessään.

Siltä varalta, että vierailu Jyväskylässä ei ole ajankohtainen lähitulevaisuudessa, kerrottakoon, että Jyväskylän ortodoksinen seurakunta perustettiin vuonna 1950 yhdeksi Karjalaan jääneiden ja lakkautettujen seurakuntien työn jatkajaksi. Toivo Paatelan suunnitteleman Ylösnousemuksen kirkon seurakuntalaiset saivat vuonna 1954. Kirkon ja seurakuntasalin yhteyteen valmistui v. 1995 seurakuntakeskus, jonka juhlasalin erikoisuutena on Suomen suurin yhdelle puupohjalle maalattu ikoni. Sen on maalannut ikonimaalari Jyrki Pouta. Itse kirkkosalin ikonostaasin ikonit on maalannut taiteilija ja kirjailija Tito Colliander.

Tervetuloa kiertoajelulle Jyväskylään!

ANNE KEIHÄSVUORI matkailuopas Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.