Opettaja on kasvattaja

"Kotikasvatus kunniaan" -nimimerkillä kirjoittanut kysyi 24.8. "eikö opettajien kuulu opettaa eikä kasvattaa?" Juuri ei näin, sanoo opetuslainsäädäntö.

Lukiolain 2§ asettaa tavoitteet seuraavasti: "Lukiokoulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintojen, työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja."

Lähes samoin määrää perusopetuslain 2§: "Tässä laissa tarkoitetun opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja."

Opetuslainsäädäntö yksiselitteisesti määrittää opettajan ensisijaiseksi tehtäväksi kasvattamisen ja vasta toissijaisesti tietojen ja taitojen tarjoamisen. Varsinkin lukio-opetuksen päämääräksi mielletään tietotulvan tarjoaminen, jotta ylioppilaat (ja samalla koulu) pääsisivät otsikoihin.

Onhan selvää, ettei yhteiskunnalle ole suurta käyttöä oppisisällöt hallitsevalle nuorukaiselle, joka kuitenkaan ei kunnioita viranomaisia, vaurastuu kuutamourakoinnilla ja kiristää lähimmäisiään!

Opetuslainsäädännön valossa on tärkeämpää saada oppilas ryhmätyöskentelemään asiallisesti, ottamaan pipo pois luokassa, tulemaan ajoissa tunnille ja lajittelemaan astiat ruokalassa kuin saada hänet oppimaan pythagoraan lause, fotosynteesin kaava tai Ranskan vallankumousvuosi.

Opettaja tasapainoilee opetussuunnitelman oppisisältöjen ja kasvatustehtävän välillä. ALEKSI RINNE

tuleva biologian aineopettaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.