Opettajan näkökulma loma-aikojen muutokseen

Veli-Matti Aittoniemi esitteli matkailu- ja ravitsemusalan näkökulmaa koulujen työaikojen muuttamiseen (KSML 6.3.). Pääargumentti oli, että kesäloman alun myöhäistäminen edistäisi matkailualan kasvua ja työllisyyttä. Keskustelu tärkeästä aiheesta ansaitsee näkökulman myös koulun ruohonjuuritasolta.

Loma-ajan siirtäminen vaikuttaisi koulujen henkilökunnan työssä jaksamiseen. Kevätlukukausi on nykyäänkin pitkä ja henkilökunnan voimavarat ovat koetuksella.

Ehdotetun uudistuksen jälkeen kevätlukukausi olisi lähes puolet syksyä pidempi, eikä sellainen epäsuhta voi olla näkymättä ihmisten jaksamisessa. Mahdolliset lisävapaat keväälle pirstaloisivat lukukautta entisestään.

Kaikki tämä lisäisi aikuisten ja lasten kuormitusta. Olisiko se kenenkään edun mukaista? Tai, tarkemmin sanottuna, olisiko matkailualan saama etu tämän kuormituksen arvoinen?

Toinen näkökulma: elokuussa luonto lakastuu jo, mutta alkukesällä se puhkeaa kukkaan. Haluammeko pitää lapset koulussa vuoden kauneimmilla viikoilla? Tässä keskustelussa on mahdollisuus valita tärkeäksi muutakin kuin tehokkuus ja kasvu.

MaRa:n puolelta viitattiin lisäksi siihen, että lomien siirto mahdollistaisi kesätyöntekijöiden paremman saatavuuden loppukesästä. Voisiko ratkaisua hakea myös kohdistamalla rekrytointia? Yliopistoissa opiskelu alkaa vasta syyskuussa, eli tuhansia nuoria ihmisiä on vapaalla vielä koko elokuun.

Keskustelu aiheesta jatkukoon ja toivon menestystä matkailualalle! Minun vaakani kallistuu kuitenkin siihen, että en lähtisi myöhäistämään loma-aikoja.

Tuomas Veistola

luokanopettaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.