Opettajuuden arvostusta lisättävä

Sivistys on kansakunnan mitta. Tässä työssä opettajilla on ratkaiseva rooli aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutasolle saakka.

Opettajuuden rooli on muutoksessa. Opetuksen rinnalla kasvatustyön merkitys on vahvistunut, moniammatillistunut ja hallinnon määrä kasvanut. Erityisopetuksen lainsäädännön muutos (ns. kolmiportainen tuki) on lisännyt opettajien työmäärää kirjaamis- ja arviointivelvollisuuksien vuoksi. Moni opettaja turhautuu lomakeviidakossa ja kokee riittämättömyyden tunnetta, kun työn tärkeimmän tehtävän, opettamisen, suunnitteluun jää yhä vähemmän aikaa.

Suomessa kodin ja koulun yhteistyö on tiivistä. Hallintokulttuurin muutos asiakaspalvelukeskeisemmäksi näkyy myös perusopetuksesssa. Koulut palvelevat perheitä yhä yksilöllisemmin, vaikka kaikkiin huoltajien vaatimuksiin ei olisi lainmukaista velvoitetta edes taipua. Kohtuus helpottaisi opettajien arkea huomattavasti.

Opettaja on nyky-yhteiskunnan moniottelija, ihmisosaaja ja sivistyksen turvaaja. Opettajuus tarvitsee tunnustusta yhteiskunnalta. Pääministeri Jyrki Katainen kehotti puheessaan opettajia kasvattamaan lapset hyvin, sillä he maksavat tulevaisuudessa tänä päivänä ottamamme valtionvelan. Vastuu on suuri, mutta nyt tarvitsemme vastuunkantajia.

Yhteiskunnan on tuettava opettajuutta vahvemmin. Lakiesitys opettajan ammattinimikkeen suojaamisesta lailla on askel oikeaan suuntaan. Opettajat tarvitsevat kiitosta myös arjen hyvistä teoistaan, sillä ammattitaitoinen opettajuus turvaa hyvinvointivaltion peruspilarin, sivistyksen.

MARJO TOSSAVAINEN FM, aineopettaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.