Opetuksen kehittämistä tuetaan

Yliopistonlehtorien liiton edustajat kiinnittivät huomiota tärkeään asiaan kaivatessaan yliopistoihin nykyistä järjestelmällisempää opetuksen kehittämistä (Ksml 29.10.). Ainakin Jyväskylän yliopistossa pyritään tehostetusti parantamaan opetuksen arvostusta ja laatua sekä edistämään opetushenkilöstön urakehitystä.

Uudessa strategiassaan Jyväskylän yliopisto on nostanut opetuksen tasavertaiseksi tutkimuksen kehittämisen kanssa. Tavoitteena on vahvistaa yliopiston asemaa yhtenä vetovoimaisimmista opiskelupaikoista. Tämä onnistuu vain siten, että koulutus on sisällöllisesti ja pedagogisesti korkeatasoista.

Yliopisto on juuri ottanut käyttöön opetus- ja tutkimushenkilöstölle kehitetyn mallin, joka mahdollistaa uralla etenemisen. Uudessa tutkijanuramallissa yliopistonlehtorin ja yliopistotutkijan tehtävät ovat samanarvoiset.

Parhaillaan on kansainvälisessä haussa tehtäviä kärkialoilla rehtorin erillisrahoituksella. Samanlaisin rahoitusjärjestelyin on jo kauan tuettu lehtoreita väitöskirjan viimeistelyssä.

Jyväskylän yliopisto toimii maassamme edelläkävijänä ryhtyessään edellyttämään vuodesta 2012 alkaen opetustehtäviin rekrytoitavilta pedagogista koulutusta. Yliopisto rakentaa opettajiensa tueksi tarkoitetun yliopistopedagogisen henkilöstökoulutuksen aiempaa järjestelmällisemmäksi ja laajentaa koulutustarjontaa. Suunnittelua on tehty allianssiyhteistyönä.

Opetuksen laadun kehittäminen vaatii nykyistä parempaa opiskelija-opettaja -lukusuhdetta, jotta aikaa jää yksilölliseen ohjaukseen ja vuorovaikutukselliseen opettamiseen. Yliopiston hallituksen tuoreen päätöksen mukaan uusien opiskelijoiden määrää pienennetään vuoteen 2015 mennessä kymmenen prosenttia. Jo ensi vuonna sisäänotto vähenee yli seitsemän prosenttia.

Uutta on myös se, että Jyväskylän yliopisto toimii pilottina luodessaan 2000-luvun oppimista tukevia innovatiivisia oppimisympäristöjä. Lisäksi monille yliopiston yksiköille on juuri kohdennettu ensi vuotta varten harkinnanvaraista rahoitusta koulutuksen sisältöjen ja opetuksen kehittämiseen.

Voimavarakohdennukset kertovat myös henkilöstölle, että kampuksellamme arvostetaan opetusta.

AINO SALLINEN rehtori Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.