Opetuksen torilta tiedemaailman turuille

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta on kehittynyt nykymuotoiseksi akateemiseksi yhteisöksi useiden merkittävien uudistusprosessien kautta. Informaatioteknologian yliopistokoulutuksen taustat ovat 1990-luvun kansallisissa ja alueellisissa panostuksissa maisteriohjelmiin ja IT-toimialalle.

Työpaikka- ja toimialakehityksen näkökulmasta tiedekunta on onnistunut tehtävässään: alalla on tuhansia suoria ja välillisiä työpaikkoja Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Lisäksi IT-alalla on ollut koko 2000-luvun ajan korkeasti koulutetusta työvoimasta pulaa.

Elektroniikan valmistavan teollisuuden ja rutiiniohjelmoinnin osittainen leviäminen Itä-Eurooppaan ja Aasian on lisännyt IT-huippuosaamisen tarvetta ja kansantaloudellista merkitystä maassamme. Tietotekniikka ja tietojärjestelmät muodostavat horisontaalisen osan kansantaloudestamme, jota ei voi viedä tai ulkoistaa.

Tiedekunta on jatkuvasti muokannut koulutustaan vastaamaan kansainvälisiä suosituksia, alueen yrityselämän tarpeita ja omaa huippuosaamistamme. Jo vuonna 2002 tiedekunta siirtyi erillisestä kandidaatti- ja maisteriopintokokonaisuudesta muodostuviin tutkintoihin, jotka tulivat koko yliopistossa käyttöön 2005.

Koulutukselle suotava työrauha

Yliopistolaitos on ollut koko 2000-luvun ajan muutos- ja kehityspyörteessä. On uudet tutkintorakenteet, palkkausjärjestelmä, laatujärjestelmä, työajanseuranta, kokonaiskustannusmallit projektitoiminnalle, tuottavuusohjelma, kansainvälisen koulutus- ja tutkimusyhteistyön vahvistuminen, elinikäinen oppiminen, räjähdysmäinen kasvu tutkinto- ja julkaisumäärien tuottavuudessa, menossa irtautuminen valtion tilivirastoasemasta...

Välillä mieleen nouseekin vieno toive: jospa valtakunnallinen kehitystarmo suunnattaisiin yliopistolain mukaisiin perustehtäviin, tutkimukseen ja korkeimpaan opetukseen ja niiden laadukkuuden takaavan budjettipohjaisen perusrahoituksen tasoon.

Suomalaiset yliopistot, Jyväskylän yliopisto etunenässä, ovat tuottava investointi millä tahansa mittarilla tarkasteltuna. Ehkä myös laajemmin suomalainen koulutusjärjestelmä, joka kaikkien kansainvälisten vertailututkimusten mukaan tuottaa erinomaisia tuloksia kustannustehokkaasti ja on toisaalta jatkuvien kehittämisprosessien kohteena, olisi ansainnut työrauhan - ainakin uusien, tietotekniikan pakolliseksi oppiaineeksi terveisiin kouluihin palauttavien OPSien hyväksymisen jälkeen.

Tohtorit sijoittuvat yliopiston ulkopuolelle

Tänä päivänä informaatioteknologian tiedekunta on keskeinen osa Jyväskylän yliopiston teknologiaprofiilia. Tiedekunnan tutkimustoiminta on kansainvälistä ja aktiivista, ja Jyväskylän yliopiston tiedebarometrin mukaan tuottavuudeltaan Jyväskylän yliopiston eliittiä.

Tiedekunnan poikkeuksellisen laaja-alainen tohtorikoulutus perustuu Jyväskylän yliopiston ainoaan paikalliseen tutkijakouluun, COMASiin (Graduate School in Computing and Mathematical Sciences), joka toimii aktiivisesti ja vaikuttavasti.

Monet tohtoritutkinnon suorittaneet ovat päätyneet "oikeisiin töihin", yrittäjiksi ja vaativiin tutkimus- ja kehitystehtäviin sekä johtaviin asemiin. Kansallisten ja kansainvälisten tutkimuspartnereiden kanssa toteuttamamme kehitys- ja innovaatiotoiminta on laajamittaista ja satojen eri yritysten ja yhteisöjen toimintaa ja kompetensseja kehittävää.

Syksyn 2008 aikana olemme täsmentäneet ydinprofiiliamme sekä laatineet uuden koulutusstrategian. Nämä kehittämistoimet yhdistettynä siihen osaamiseen, jota tiedekunnan henkilöstöstä löytyy, tekevät tiedekunnasta tulevaisuudessa entistäkin laadukkaamman ja houkuttelevamman opiskelu- ja yhteistyöfoorumin.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani. Yliö on osa kirjoitussarjaa, jossa Jyväskylän yliopiston eri tiedekuntien edustajat käsittelevät yliopiston nykytilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.