Opetus Muuramessa

OAJ:n Muuramen paikallisyhdistyksen syyskokous kyseenalaistaa Muuramen kunnanvaltuuston päätöstä lomauttaa opetushenkilöstönsä. Kunnanvaltuusto suunnittelee samaan aikaan järjestävänsä valtuustolle pikkujoulut, millä rahalla olisi voitu turvata perusopetuslain mukainen opetus sadoille oppilaille.

Perusopetuslain uudistamisen yhteydessä eduskunnan sivistysvaliokunta on mietinnössään todennut, että perusopetuslain 30§ tarkoitus oli estää opettajien lomautukset käytännössä. Eduskunta edellytti perusopetuslain 30§ hyväksymisellä oppilaan saavan opettajan antamaa opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulun työpäivänä. Lomautustilanteessa tämä oikeus ei toteudu.

Päätöksellään kunnanvaltuusto ilmoittaa opetushenkilöstölle, että opetus ei ole siinä määrin tärkeää lasten oppimisen kannalta, että opetussuunnitelmaa opettajan välttämättä tulisi noudattaa muulloinkaan.

Muuramen kunnan perusopetuksen oppilaskohtainen kustannus vuonna 2008 opetuksen osalta oli 4011 e/oppilas. Se on toiseksi vähiten Keski-Suomessa. Vastaava kustannus oli lukiossa viidenneksi alhaisin Keski-Suomessa, 481 e/oppilas. Muutkaan Muuramen kunnan taloudelliset tilastokeskuksen keräämät tunnusluvut suhteessa muihin vastaavan kokoisiin kuntiin Keski-Suomessa tai koko Suomessakaan eivät ole peruste lomautuksille Muuramessa.

Lomautuspäätös on perustunut siihen, että opettajat eivät ole voineet olla samalla tavalla ns. säästövapailla ilman sijaisia kuin monet muut työntekijäryhmät. Opettaja vastaa opetuksen laadusta ja opetuksen suunnitelmallisesta edistymisestä, mikä käytännössä estää opettajan omaehtoisen hakeutumisen ns. säästövapaille. Työnantaja rankaisee opettajia heidän työnsä luonteen vuoksi.

Yhden opettajan huolehtiessa useamman opettajan tehtävistä lomautusten aikana oppilaiden oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen estyy. Tästä on lukuisia lääninhallitusten päätöksiä eri puolilla Suomea.

Lomautusten aikana oppilaiden oikeus turvalliseen oppimisympäristöön vaarantuu. Tämän lomautuspäätöksen jälkeen Muuramen kuntaa ei kenties voida enää pitää koulutusmyönteisenä kuntana.

Kyseenalaistamme myös yleensä lomautuksista syntyneet todelliset säästöt; jo tässä vaiheessa, ennen kuin lomautukset ovat päällä, aikaa on kulutettu ja vaivaa nähty eri elimissä useiden satojen tuntien edestä, millä on työilmapiirin ja jaksamisen kannalta suuri merkitys.

Syyskokouksessa oli läsnä 54 yhdistyksen jäsentä.

Muuramen OAY paikallisyhdistyksen jäsenistö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.