Opimmeko mitään historian virheistä?

Ei ole oikeutettua murhaa – edes sodassa, on otos mietelmäkirjastani, jonka ajatelmia edesmennyt tohtori Erkki Palmén on kääntänyt myös latinaksi. Sain Tampereen Rauhankasvatusseminaarista muistoksi huivin vuonna 1986. Huivissa on Suomen lipun värit: valkea joutsen sinisellä kankaalla.Olen kyynisempi nykyisin…

Tämän päivän nuoresta kasvaa helposti kyynikko, uhri tai kapinallinen. Hän kun on huomannut todeksi antiikin mietelmän: Jos tahdot rauhaa, valmistaudu – sotaan.

Humanistit kun ovat tunnetusti uhrilampaita öykkäreiden valtakunnassa. Tuo ”valtakunta” voi sijaita missä tahansa. Sinisilmäinen totuus kun on propagandasotaa käyvän ensimmäinen uhri.

Toisinajattelija on ”epäsosiaalinen yksilö” vallan patologiasta kärsivän hovissa. Ranskan vallankumouksen ihanteet vapaus, veljeys ja tasa-arvo eivät toteudu käytännön elämässä. Tänään kenties työväenlaulun sanat ”Huomispäivän kansat on veljet keskenään” saa aikaan ironisen hymyn. Etupyyteet kun määräävät, mikä kanta on otettava milloinkin arjen tilanteissa.

Avoin dialogi oli valttia Platonin akatemiassa muinaisessa Kreikassa. Tuota humaania keskustelua on EU yrittänyt viritellä. Sillä on Damokleen miekkana Kansainvälinen oikeus periaatteineen. Aate puolustaa objektiivisten kriteerien käyttöä. Tulisi kuitenkin havaita myös vastapuolen intressit, jotta vältettäisiin umpikuja.

Ns. ”kovan jätkän” taktiikka pelaa uhkauksilla. Se pyrkii yhteen ainoaan oikeaan ratkaisuun, jonka tuo johtaja ja hänelle kuuliainen lauma hyväksyvät.

Asenteellisessa neuvottelutyylissä peli vinoutuu kovan pelaajan eduksi, vaikka tämä olisi taklaaja. Jos vastaa tuohon tyyliin pehmeää tyyliä käyttäen, kokee karvaan tappion jeesustelustaan huolimatta. Ratkaisu olisi ollut harvardilainen ratkaisu, jossa osapuolet ovat ongelmanratkaisijoita.

EU:lla on yhteinen liittoutuma sekä Nato pelotteina. Mielestäni sen tulisi kuitenkin olla diplomaattinen ja pidättyä uhkailusta. Muuten Suomi joutuu sijaiskärsijäksi yhteisen lipun alla. Siitä tulee kenties taistelutanner, jos yhä pelataan tuota uhkailupeliä. Se kun synnyttää vastauhkailujen kierteen…

Laman kurimuksessa elävän Suomen ei sopisi kukkoilla 1930-luvun tyyliin. Mihin se johti? Asenneilmapiiri oli suhteettoman ylimielinen. Silloin aliarvioitiin vihollisen todellinen voima. Venäjän lakeuksilla on kierrellyt vihollisarmeijoita vuosisatojen saatossa. Tolstoin Sota ja rauha olisi syytä lukea uudelleen, kertauksen vuoksi.

Suomelle on esitetty ironinen lausahdus, mikä on tulkittu väärin. Aikooko Suomi aloittaa kolmannen maailmansodan? Näen tuon lauseen takaa pilkallisen hymyn. Suomi kun kuuluu toisen maailmansodan häviäjävaltioihin. Se on fakta. Suurvallan naapurin ei sovi mahtailla naiivisti.

Mikä olisi Urho Kekkosen viesti haudan takaa: Vihollinen kaukaa hanki, ystäväsi naapurista!

Seija Tuohesmaa

FM, kirjailija

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Maamme kuntataloudet yskivät nyt huolestuttavasti

Maanpuolustuksen oltava uskottavaa

Älä hanki lemmikkiä, jos et voi huolehtia siitä

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.