Opiskelija pakkovelkaantuu jo nyt

Pakollinen opintovelkaantuminen on tuttua monelle opiskelijalle, myös minulle. Maamme ilmaisen koulutusjärjestelmän ja hyvinvointivaltion sosiaalitukien pohjimmainen idea on saada kaikki samalle viivalle lähtökohdista riippumatta. Opiskelijoiden tukiverkon toimivuus on kuitenkin erittäin surkea ja epätasa-arvoinen johtuen sekä opintorahan reaaliarvon vajeesta että tuen suuruuden määräytymisen perusteista.

Kelan papereissa kymmenhenkinen perhe saa tienata saman verran kuin nelihenkinen – Kela huomioi vanhempien ja opiskelijoiden tulot mutta ei ota huomioon menoeroja.

Vanhempien tulot vaikuttavat jopa täysi-ikäisen opiskelijan tukiin, vaikka ei voi olettaa, että vanhemmat rahoittaisivat tämän elämisen. Enkä minä itsenäistyvänä, pian 19-vuotiaana opiskelijana edes haluaisi käydä vanhempieni kukkarolla.

Kahden tutkinnon opiskelijana energiani ei riitä sivutoimiseen työskentelyyn. Kuukausittaiset tuloni jäävät opintorahaan (32,80e/ kk). Summa on naurettava verrattuna kustannuksiin: helmikuussa ilmainen toisen asteen koulutus maksoi lähes 250 euroa (koulukirjat ja -tarvikkeet 70e, yo-kirjoitukset 126e ja koulumatkat 43e)! Kuinka minun oletetaan rahoittavan opintoni ja elämäni opintojen aikana?

Kun Kelan tuet eivät riitä, on käännyttävä sosiaaliviraston puoleen. Toimeentulotukea hakevan opiskelijan tuloiksi lasketaan kuitenkin opintolaina, joka vähentää perusosaa 300 eurolla. Lainaa ”ei ole pakko nostaa”, mutta se syö kotona asuvalta pois lähes koko perusosan. Kenen etua pakkovelkaantuminen ajaa? Miksi opiskelijan sosiaaliturva ei toimi? Onko järkevää, että kymmenen vuoden kuluttua elätän itseni ja perheeni lisäksi myös kymmenen vuoden takaisen itseni?

Mitä jos työttömiä ohjattaisiin pankkiin ja voivoteltaisiin sanoen ”maksa sitten kun käyt töissä”? Laina seuraa velkaantunutta vuosien päähän ja se stressaa.

Miksi tulevaisuuden tekijät ovat pudonneet tyhjän päälle ja missä on pääministeri Kataisen tärkeä arvo: kannustavuus? Onko pakkovelkaantuminen sosiaaliturvan korvikkeena edes perustuslain mukainen?

Henri Mutanen

opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

Lyhyet

Mitä kuuluu Jyväskylän kulttuurikaupungille?

Budjettinäytelmä toistuu jälleen

Pelastetaan tämä maapallomme!

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.