Opiskelija vaikuttaa 2000-luvullakin!

Ylen Keski-Suomen uutisissa 4.3. käsiteltiin ylioppilasliikkeen toimintaa yliopistoallianssin (Jyväskylän yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen rakenteellisen kehittämisen hanke) valmistelussa. Uutisessa väitettiin virheellisesti, että Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) ei ole vaikuttanut hankkeeseen.

"Jyväskylän yliopiston opiskelijat ovat toistaiseksi pysyneet sivussa yliopistonsa rakenteellisesta uudistamisesta." Näillä sanoilla uutisointi alkoi. Tämä on suorastaan pöyristyttävä väite! JYY on osallistunut yliopistoallianssin kehittämiseen aktiivisesti hankkeen alusta alkaen. Lisäksi uutisessa todettiin, että ylioppilaskunnat eivät ole osallistuneet hanketta koskevaan julkiseen keskusteluun. Tällä annetaan ymmärtää, että matala profiili mediassa rinnastuu huonoon edunvalvontatyöhön. On oikein, että keskeneräisiä asioita ei kommentoida julkisesti, jotta vältetään huhujen synty ja väärän tiedon leviäminen. Mielestämme myös uutisoinnissa käytetty vertailu pääkaupunkiseudun innovaatioyliopiston yhteydessä käytyyn julkiseen keskusteluun ei ole järkevää. Innovaatioyliopisto ja yliopistoallianssi ovat täysin erilaiset hankkeet, joten vaikuttamistavatkin poikkeavat toisistaan.

Emme enää elä 1960-lukua. Silloin opiskelijaliikkeellä ei ollut samanlaisia yhteyksiä ja keskustelukanavia yliopiston johtoon. Keskustelukulttuuri on muuttunut ja sitä kautta myös vaikuttamisen keinot ja tyyli ovat kehittyneet. Olemme edelleen valmiit nousemaan barrikadeille, mikäli tarve vaatii; mielenosoitukset ja muu "radikaali" toiminta eivät kuitenkaan ole ylioppilasliikkeelle itseisarvo. Yliopistoallianssin tapauksessa ylioppilaskunta on pystynyt vaikuttamaan parhaiten yliopiston sisäisesti, esimerkiksi olemalla aktiivisesti yhteydessä yliopiston rehtoraattiin ja johtaviin virkamiehiin. Tätä kautta opiskelijoiden kanta on saatu vietyä yliopistoallianssin suunnitteluryhmän käsittelyyn. Kuten JYYn hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Koljonen uutisessa totesi, sisäinen vaikuttaminen on ollut julkista riepottelua hedelmällisempi tapa ajaa opiskelijan asiaa.

On totta, että hankkeen suunnitteluryhmässä ei ole opiskelijaedustajaa, mikä on valitettavaa. Mielestämme on tärkeää, että opiskelijaedustus löytyy myös valmistelevista elimistä. Siitä huolimatta emme ole seuranneet vain sivusta, vaan vaikuttaneet hankkeen eri vaiheisiin aktiivisesti, myös yhdessä tamperelaisten kanssa.

Opiskelijoiden edun yli ei kävellä. JYY rakentaa opiskelijan parempaa huomista tilanteisiin sopivin, tehokkain keinoin.

OLLI-PEKKA KOLJONEN puheenjohtaja SOILE KORISEVA korkeakoulupoliittinen vastaava TUURE PUURUNEN korkeakoulupoliittinen vastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Etusijalle lapset ja nuoret

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.