Opiskelijoiden terveydenhuoltoon rahaa

Hyvin järjestetty koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto ehkäisee lasten ja nuorten syrjäytymistä. Varhaisella puuttumisella voidaan myös vähentää mielenterveysongelmia ja niihin liittyviä kalliita korjaavia toimia, kirjasi Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto juuri hyväksyttyyn budjettimietintöönsä.

Mietinnössä nostetaan esiin sekä ammatillisessa koulutuksessa olevien terveydenhoidon parantaminen että myös vauhditetaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden niin sanottua YTHS-kokeilua.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämistä pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti. että se pitäisi toteuttaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) järjestämänä. Uudistuksen toteuttamista varten on suunniteltu kokeilua, jossa amk-opiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut laajennettaisiin YTHS-mallin mukaisesti koskemaan kahdella paikkakunnalla myös heitä. Hankkeen edistämiseksi on äskettäin perustettu laajapohjainen työryhmä, jonka tehtävänä on pilotoinnin valmisteleminen ja toimeenpano.

Olen esittänyt YTHS:lle Jyväskylää toiseksi kokeilupaikkakunnaksi. Jyväskylässä on asukaslukuun suhteutettuna erittäin paljon opiskelijoita ja kaupungissa on valmius myös toteuttaa kokeilu tuloksekkaasti. Asiaa oli valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa pyynnöstäni esittelemässä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen Jyväskylän on nyt oltava asiassa aktiivinen, sillä pilottipaikkakunnista päätetään pian.

Kolmivuotisen pilottikokeilun kustannuksiksi on arvioitu noin 750 000 euroa vuodessa. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston hallitusryhmien edustajat saivat neuvoteltua ensimmäisen vuoden rahat budjettiin.

Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto lisäsi soveltavan tutkimuksen rahoittamiseen 600 000 euroa. Hallituksen esityksessä ehdotetaan hankerahoituksena ammattikorkeakoulujen toiminnan kehittämiseen ja tukemiseen 10,1 miljoonaa euroa.

Sivistys- ja tiedejaoston budjettimietinnössä tunnustetaan ammattikorkeakoulujen merkittävä rooli pk-sektorin yritysten, julkisen sektorin ja alueen palvelutoiminnan kehittämisessä. Ammattikorkeakoulut antavat ja kehittävät myös aikuiskoulutusta työelämäosaamisen ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi, mietinnössä todetaan.

AILA PALONIEMI kansanedustaja ( kesk.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.