Opiskelijoiden tuissa liikaa epäkohtia

Meistä on väärin, että me, jotka yritämme saada itsellemme ammatin, jolla voisimme tulevaisuudessa elättää itsemme, emme voi saada valtiolta tukea siihen.

Ne jotka ovat kouluttautuneet, mutta ovat työttömiä tai sitten ne, jotka eivät ole viitsineet edes kouluttaa itseään ja joilta puuttuu motivaatio edes yrittää saada töitä tai koulutusta, saavat tukia. Tällaisia henkilöitä tuetaan usein niin paljon, ettei heidän edes tarvitse käydä töissä, koska he saavat enemmän tukia kuin saisivat palkkaa työstä.

Mutta meidän opiskelijoiden täytyisi käydä noin kahdeksan tunnin koulupäivän jälkeenkin vielä töissä, että saisimme elätettyä itsemme ja pystyisimme opiskelemaan.

Meistä ei ole oikein, että tukiimme lasketaan myös vanhempiemme tulot, koska se tarkoittaa suurimmalla osalla opiskelijoista sitä, ettei tukia saa lainkaan. Koska suurin osa opiskelijoista on lähtenyt pois kotoa ja opiskelee eri paikkakunnalla, vanhemmat eivät anna heille välttämättä rahaa. Heillä on omakin talous pyöritettävänä eikä jokaiselta vanhemmalta löydy sen lisäksi rahaa opiskelijan asumista ja opiskelua tukemaan.

Minkä vuoksi eläkkeellä olevat ja työttömät saavat tukia huomattavasti enemmän kuin opiskelijat? Luulisi, että valtio haluaisi tukea meitä, jotka yrittävät saada itselleen ammatin, jotta voimme tulevaisuudessa elättää itsemme. Kuitenkin tuet menevät niille, jotka niitä vähemmän tarvitsevat.

Jos vanhemmat ovat avanneet nuorelle tilin opiskelua varten, jonne kerätään pikku hiljaa rahaa, niin se estää tukien saantia. KELA selvittää tukea hakevan henkilön tilitiedot ja kun he näkevät tämmöisen tilin, niin tukia ei opiskelijalle myönnetä. KELA luulee, että opiskelijat pärjäävät pienellä tuella.

Esimerkkinä se, että yksi meistä saa kuusi euroa viikkoa kohden. Mistä rahat vuokraan sekä ruokaan? Mihin valtion rahat oikeasti menevät? Pitäisikö kansanedustajienkin miettiä hiukan tulevaisuuden kannalta, mihin ne rahat käytetään?

PAULA RINNEAHO HANNA KÄÄRIÄINEN HEIDI MÄKIAHO opiskelijat Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.