Opiskelualaa pitää voida vaihtaa

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen haku on uudistumassa. Tulevana syksynä 2014 haut yhdistyvät samalla lomakkeella tehtäväksi, kun aiemmin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin haettiin erillisillä hakulomakkeilla.

Toinen muutos on se, että hakija voi jatkossa tulla valituksi vain yhteen korkeakouluun. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijan on hakua tehdessään priorisoitava hakukohteensa tarkoin.

Korkeakoulut saavat myös mahdollisuuden varata opiskelupaikkoja ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan haun uudistuksen toisessa vaiheessa yhteishaussa haettavat korkeakoulujen opiskelupaikat halutaan varata kokonaan ensimmäistä tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaansa hakeville. Koulutusalan vaihtajille ja niille, joilla kolmannen asteen tutkinto jo on, tarjotaan ”muita joustavia tapoja hakeutua uuteen koulutukseen.”

Tämän hetken keskustelussa on kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaku varataan ainoastaan ensikertalaisille eli heille, jotka eivät ole koskaan aiemmin ottaneet kolmannen asteen opiskelupaikkaa vastaan. Toisessa vaihtoehdossa haku säilyy avoimena, mutta korkeakoulut velvoitetaan varaamaan paikkoja ensimmäistä paikkaansa hakeville. Uudistuksen toista vaihetta kaavaillaan vuodelle 2016.

Opiskelualan vaihtoon on oltava aito mahdollisuus, tapahtui uudistus kuinka tahansa. Jos haku suljetaan heiltä, joilla tutkinto jo on, on muiden joustavien siirtymätapojen oltava oikeasti toimivia. Suuri osa opiskelijoista ei pääse ykköstoiveena olevaan opiskelupaikkaansa ensimmäisellä hakukerralla.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 uusista ylioppilaista 62,5 prosenttia jäi ilman tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa. Välivuodet opiskelussa voivat olla sekä nuoren itsensä että yhteiskunnan kannalta ikävä asia.

Jos korkeakoulujen paikat kiintiöidään ensikertalaisille ja alan vaihto muuttuu kohtuuttoman vaikeaksi, ”kakkostoiveen” opiskelupaikan vastaanottaminen muuttunee epätodennäköisemmäksi.

Tiina Myyry

pj., Keski-Suomen Kokoomusnuoret

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.