Oppilaalla oikeus turvalliseen koulunkäyntiin

Turvallinen koulunkäynti on jokalapsen oikeus. Näin luulisi asian olevan Suomessa. Jämsässä tästä oikeudesta on kehkeytymässä ilmeisesti pitkä ja ikävänsävyinen kiista, jota on pyöritelty jo viime vuosi.

Kyse on ekaluokkalaisesta, sisäilmasairaasta lapsesta, jonka erikoisasiantuntija-lääkärit ovat todenneet potevan vaikeaa monikemiaaliyliherkkyyttä. Koulussa lapsi tuntee oireiden pahenevan.

Vanhemmat ovat pyytäneet koulun sisäilman tutkimista tai puhtaan pienryhmätilan järjestämistä tai kaupungin tukemaa kotona tapahtuvaa opiskelua.

Kaupungin viranomaiset puolestaan kieltävät lapsen sairauden ja sen, että koulun sisäilmassa olisi ongelmaa. Niinpä aihetta ei ole tutkimuksiin eikä mihinkään muihinkaan koulunkäynnin uudelleenjärjestelyihin.

Minulle tämä asia tömähti syliin 10.12. 2012 kaupunginhallituksessa, jossa käsiteltiin lapsen vanhempien aloitetta. Siinä he toivoivat joko puhtaan pienryhmätilan järjestämistä – mahdollisesti muidenkin sisäilmaongelmista kärsivien lasten käyttöön – tai että lapsi voisi käydä koulua kotoa käsin kaupungin palkkaaman kouluavustajan turvin.

Nyt vanhemmat kustantavat koulunkäyntiavustajan kotiin omin varoin. Näinkö pitäisi jatkaa koko peruskouluajan 9 vuotta?

Kaupunginhallitus ei suostunut joulukuussa vanhempien pyyntöön. Itse esitin, että aloite palautetaan sivistyslautakuntaan, joka etsii puhtaan pienryhmätilan opetusympäristöksi tai järjestää lapsen opetuksen kotoa käsin kaupungin tuella. Tärkeintä mielestäni on, että lapsen koulunkäynti turvataan. Kohta pikku oppilaan eka kouluvuosi on ohi tällaisessa pyörityksessä.

Asiaan paremmin perehtyessäni minulle on selvinnyt, että lisäksi vanhempia kohtaan on käynnistetty lastensuojelutarpeen selvitys, toisin sanoen kaupunki selvittää, onko tarvetta ottaa lapsi/lapset huostaan.

Hämmentävää on eri tahoilta kuulla, että huostaanotoilla tai lastensuojelutoimilla uhkaaminen ei ole mitenkään tavatonta näissä sisäilmasairastapauksissa.

Nyt pitäisi löytää hyvää tahtoa ratkaista tämä asia. Hyvä ratkaisu on varmasti löydettävissä omin voimin.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Myös yksityis- henkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.