Oppilashuolto retuperällä

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan oppilashuolto on pahasti retuperällä. Keskisuomalaisessa 13.6.09 olleessa kirjoituksessa tutkimusprofessori Matti Rimpilä arvioi, että tällä hetkellä oppilashuolto on pikemminkin supistumassa. Oppilashuolto on ennaltaehkäisevää peruspalvelua ja avainasemassa lapsiperheiden sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä.

Lisäämällä oppilashuollossa ennalta ehkäisevää ja terveyttä edistävää työtä, vähennetään kalliiden erityispalveluiden tarvetta. Jyväskylässä lastensuojelun kuten monien korjaavien palveluiden tarve on noussut huimasti. Vaikka kouluampumisten jälkeen puhuttiin kauniisti oppilashuollon resurssien lisäämisestä, se on ikävä kyllä jäänyt vain pelkäksi puheeksi.

Tilanne täällä Jyväskylässäkään ei ole parantunut. Oppilashuoltopalvelut ovat Jyväskylässä edelleen reilusti alle suositusten. Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuosituksen mukaan kouluterveydenhoitajan tai koululääkärin tulisi tavata jokainen koululainen vähintään kerran vuodessa.

Kouluterveydenhoitajia, - psykologeja ja - kuraattoreita tulisi olla yksi 600:aa oppilasta kohden. Yhdellä koululääkärillä tulisi olla 2000-3000 oppilasta. Jyväskylässä koulupsykologeja ja -kuraattoreita on tuohon suositukseen nähden ainoastaan kolmasosa. Kouluterveydenhoitajien oppilasmäärät (ka 652/terveydenhoitaja) ovat liian suuret, erityisesti kun yhdellä terveydenhoitajalla on 2-4 koulua, minkä pitäisi vähentää yhdelle terveydenhoitajalle kuuluvaa oppilasmäärää.

Erityisoppilaita varten tarvittaisiin Jyväskylässä kolminkertainen panostus kouluterveydenhoitajien määrässä ja koululääkäreitäkin pitäisi olla 2-3 lisää. Opiskeluterveydenhuollossa tilanne on myös heikko; siellä työskentelevien 9 terveydenhoitajan ja 1 lääkärin lisäksi tarvittaisiin 9 terveydenhoitajaa ja 4 lääkäriä lisää, jotta toimittaisiin tämän hetkisissä suosituksissa.

Luonnollista on, että tässä talouden tilanteessa voi olla vaikeaa ajatella lisähenkilökunnan resurssointia. Kuitenkin heinäkuussa voimaan tuleva uusi koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asetus tulee edellyttämään nuo aikaisemmin mainitut lääkärien ja terveydenhoitajien vajeet täytettäviksi vuoden 2011 alusta. Ei olisi huonompi idea varautua tähän ainakin osittain jo ensi vuoden aikana.

Uuden asetuksen tavoitteena on parantaa ja tehostaa lasten- ja nuorten ehkäiseviä palveluja sekä niiden tasa-arvoisuutta, ja vähentää terveyseroja. Nämä hyvät tavoitteet eivät toteudu niiden nuorten kohdalla, jotka eivät ole jatko-opintojen tai työelämän piirissä.

Jyväskylässä onkin hankkeilla erittäin positiivinen uusi opiskelu- ja nuorisoterveydenhuollon suunnitelma, jonka piirissä olisivat kaikki alle 25-vuotiaat nuoret. Tälle hankkeelle toivomme erittäin hyvää menestystä. Oppilashuollostakin ollaan säätämässä uutta lakia, mutta sen antamia määräyksiä ei kuitenkaan pitäisi jäädä pelkästään odottelemaan.

Taantumasta huolimatta lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen tulee pikaisesti tarttua ja yksi tärkeä keino on kehittää oppilashuoltoa ja saada sinne riittävät resurssit. Varhaisessa vaiheessa havaittujen ongelmien hoitaminen on aina helpompaa ja kivuttomampaa. Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen maksaa itse itsensä takaisin kalliiden erityispalveluiden tarpeen vähentyessä.

MERVI HOVIKOSKI perusturvalautakunnan jäsen (sd) TARJA VIIKARI sivistyslautakunnan jäsen (sd) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kuka luo kaupunkiprofiilin?

Musiikkitaloa kohti

Jyväskylän ikuisuusprojektit

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.