Optometristien osaaminen kannattaa Suomessa hyödyntää

Dosentti, erikoislääkäri Marko Määttä kirjoittaa (KSML 24.11.) virheellisesti, että optikon koulutus silmäsairauksista olisi vain 10 opintopisteen verran. Todellisuudessa esimerkiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa optometristin tutkintoon sisältyy 44 opintopistettä silmätauteihin liittyviä opintoja sekä lisäksi silmätauteja sivuavia muita opintoja 46,5 opintopistettä.

Kun optikoiden kykyä tunnistaa silmäsairauksia selvitettiin vuosi sitten julkaistussa Tekesin rahoittamassa ja NÄE ry:n toteuttamassa hankkeessa, ilmeni, että optikon epäily oli aiheellinen ja asiakkaan lähettäminen jatkotutkimuksiin silmälääkärin mielestä perusteltua 92 prosentilla diagnosoiduista. Optikon epäily kohdistui oikeaan tautiryhmään yli 88-prosenttisesti.

Kyseessä oli ensisijaisesti toimialan kehittämishanke; tieteellistä tutkimusta aiheesta olemme toivoneet jo vuosien ajan.

Toistaiseksi aiheeseen ei kuitenkaan ole lääketieteen piirissä haluttu tarttua.

Perusteeksi optikon työtä rajoittavien säädösten tarpeellisuudesta Määttä esittää optikon kyvyttömyyttä havaita silmäsairauksia.

Päivitystä kaipaavan asetuksen tausta on vuoden 1962 optikkolaissa. Yli puolessa vuosisadassa niin optikon koulutus, työnkuva kuin silmäleikkausten määrät ovat muun maailman mukana muuttuneet melkoisesti.

Suomessa optikkoina toimivat ammattilaiset ovat kaikki Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Jo kolmannes heistä on optometristeja, joilla on oikeus käyttää tutkimuksissaan diagnostisia lääkeaineita.

Optometristin työnkuvaan sisältyy silmän taittovoiman määrittäminen, optisten apuvälineiden määrääminen ja silmien terveystarkastukset.

Lääkärin töitä, muun muassa diagnooseja, optometristit eivät pyri tekemään.

Terveydenhuoltoalalla toimii vastaavalla tavalla muitakin kuin laillistettuja optometristeja: sairaanhoitajia, suuhygienistejä, kätilöitä.

Asiakas tarvitsee heistä jokaista.

Toivomme, että silmäterveyden alalla toimivien eri ammattiryhmien keinotekoinen vastakkainasettelu voitaisiin maassamme jo lopettaa.

Samaa toivoi Määtänkin kirjoituksessaan mainitsema sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE vastatessaan NÄE ry:n ETENEn lausunnosta tekemään selvityspyyntöön 17.11.2016.

Optikoiden ja silmälääkärien päivittäinen yhteistyö sujuu kokemuksemme mukaan hienosti niissä yli 90 prosentissa maan lähes 700 optikkoliikkeistä, joissa ammatinharjoittajasilmälääkäreitä toimii.

Suomessa on Euroopan maista neljänneksi eniten laillistettuja optikoita, yli kaksinkertaisesti maanosan keskiarvoon nähden: noin 2,7 laillistettua optikkoa 10 000 henkeä kohden.

Silmälääkäreitä Suomessa on vain hieman yli 0,8 samaa ihmismäärää kohden – silmälääkärien määrässä pidämmekin Suomessa vasta sijaa 16.

Eurooppa ikääntyy vauhdilla.

Monissa maissa vastuuta perustason silmäterveystarkastuksista ja -tutkimuksista siirretään perustason terveydenhuollon koulutuksen saaneille ammattihenkilöille, laillistetuille optikoille.

Kun toimitaan tällä tavoin, säästetään kaikkein vaativinta osaamista – silmätautien erikoislääkärin palveluita – erikoissairaanhoitoon.

Suomi ei ole erikoisasemassa. Yhteiskunnan varoin koulutettujen ammattitaitoisten laillistettujen optikoiden kaikki osaaminen tulee hyödyntää.

Satu Autio

lehtori

Saija Flinkkilä

tutkintovastaava

optometrian tutkinto-ohjelma

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Taina Ponto

hallituksen puheenjohtaja

Suomen Optometrian Ammattilaiset SOA ry

Panu Tast

toimitusjohtaja

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.