Oravasaaren ihmeellinen kyläkoulu

Tutustuin Oravasaaren kyläkouluun. Se oli ensikosketukseni kyläkouluun, itse olen kouluni käynyt isossa kaupungin koulussa.

Oravasaaren koulu oli täynnä minulle uusia asioita. En uskonut aiemmin, että jossain vielä olisi kouluja, joissa opetellaan niin käytännöllisiä taitoja kuin puutarhan hoitoa, leipomista ja toisten auttamista. Saati sitten sitä, että joissain kouluissa ruoka vielä haetaan omalle pulpetille ja syödään siellä eikä vietetä ruokatuntia isossa ruokalassa hälinän keskellä. Mutta Oravasaaren koulussa nämä ovat arkipäivää.

Aiemmin olen vain lukenut, miten kyläkouluissa oppilaat oppivat auttamisen taitoa tehokkaasti, kun luokassa on useampi kuin vain yksi luokkataso. Mutta kun näin, miten toisen luokan oppilaat sujuvasti auttoivat ensimmäisen luokan oppilaita tehtävissä ja miten ensimmäisen luokan oppilaat olivat liikuntatunnin peleissä mukana tasavertaisina neljännesluokkalaisten kanssa, en voinut kuin ihastella.

Tällaista en koskaan ole kokenut isoissa kaupungin kouluissa, niissä luokkatasot määräävät, keiden kaveri saa olla. Isoissa kouluissa isommat eivät useinkaan auta pienempiä ilman erillistä kehotusta, siihen ei ole totuttu.

Vierailun ansiosta olen todella ihmeissäni siitä, miten kyläkoulujen lopettamista voidaan edes harkita. Oravasaaren kyläkoulukin voi joutua lopetusuhan alle, mikä mielestäni on erittäin suuri epäkohta kaupungilta.

Kyläkoulut eivät ole niitä tahoja, jotka ovat vieneet kaupungin velkataakan alle, siihen ovat syynä aivan muut asiat. Annetaan kyläkoulujen säilyä, ettei pienten lasten tarvitse lähteä omalta kylältään kilometrien päähän kouluun. Annetaan kyläkoulujen tuoda oma panoksensa, säilytetään kylien elinvoimaisuus.

Ehdotankin päättäjille, jotka kannattavat kyläkoulujen lopettamista: käykää tutustumassa kyläkouluihin, älkää tehkö päätöksiänne tutustumatta kunnolla aiheeseen! Johtaako kyläkoulujen lopettaminen edes säästöihin, vai kasvattaako se vain menoja kyytikustannusten kasvaessa?

Kyläkoulut ovat elintärkeitä kylien säilymisen kannalta, pidetään me kaupunkilaisetkin niiden puolia!

PAULIINA KARI Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Koulutukseen sijoittaminen ei ole ”resurssihulluutta”

Lyhyet

Hallitusohjelmassa on paljon hyvää

Lyhyet

Lyhyet

Nuorten pitäisi liikkua enemmän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.