Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Kun belgialaiset kaatoivat Leopold II:n patsaan, muistin kotikirjastostani löytyvän Otavan Uuden Kansakoulukartaston vuodelta 1921. Kun isäni sitä 12-vuotiaana koulupoikana tutki, Suomi oli ollut itsenäisenä neljä vuotta.

Tuo vanha kartta kertoo karmean ja häpeällisen totuuden Euroopan ja Amerikan historiasta. Euroopan valtiot varasivat itselleen kilpaa siirtomaita Afrikasta. Karttaan on merkitty muun muassa Ranskan Kongo, Belgian Kongo, Saksan Lounais-Afrikka, Saksan Itä-Afrikka, Italian Somalimaa ja Britannian Somalimaa.

Parempien aseiden voimalla rikkaat maat ryöstivät Afrikan luonnonvaroja. Belgian Kongon kuningas Leopold II alisti julmaan orjuuteen kumin ja norsunluun keräämiseksi, asukasluku väheni 40 vuodessa 20 miljoonasta 10 miljoonaan. Tuona Leopoldin aikana tapahtui yksi historian pahimmista kansanmurhista ja ihmisoikeusrikoksista.

Ja mitä tekivät amerikkalaiset ja britit? He harjoittivat 1600–1800 luvuilla orjakauppaa. Guineanlahden ja Angolan satamista kuljetettiin epäinhimillisissä olosuhteissa kuin eläimiä 15 miljoonaa ihmistä orjiksi Amerikan plantaaseille.

 

Nykyisten sotien, kansainvaellusten ja terrorismin syvät ja häpeälliset juuret löytyvät synkästä historiasta. Siirtomaa-aika on ohi, mutta entiset siirtomaaisännät eivät ole pitäneet velvollisuutenaan korvata menneisyyden rikoksia auttamalla kaikin tavoin Afrikan maita kehittymään ja vaurastumaan.

Rikkaat maat ovat kilpaa myyneet aseitaan köyhille, jotta nämä voisivat jatkaa sisällissotia ja toistensa tappamista. Kun köyhät internetin ansiosta näkevät, miten pulskasti heidän entiset sortajansa elävät, he eivät enää tyydy surkeisiin elinolosuhteisiinsa.

He lähtevät joukoittain Euroopan rajoille etsimään turvallisen ja inhimillisen elämän mahdollisuuksia. Juuri niin me eurooppalaisetkin tekisimme, jos lapsemme alkaisivat kuolla nälkään.

Nyt ovat köyhille myymämme aseet kääntyneet meitä itseämme vastaan. Kun rikkaiden ja köyhien välistä tasajakoa ei ole vapaaehtoisesti tosissaan tehty, terroristit tekevät sitä väkisin aseiden ja pommien avulla.

 

Meillä hyvinvointivaltioiden asukkailla on kaksi mahdollisuutta. Me jatkamme muurien rakentamista suojaksemme ja kiihdytämme terroristien vastaista sotaamme jatkuvan pelon ilmapiirissä.

Toinen ja ainoa kunniallinen mahdollisuus on ottaa pakolaiset vastaan ja aloittaa massiivinen kehitysmaiden avustaminen niin, ettei sieltä ole tarvetta lähteä henkensä uhalla rikkaitten rajoille kerjäämään. Se tietysti merkitsee Euroopan unionin kansalaisten elintason laskemista.

Jaakko Palmu
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.