Osa-aikayrittäjä yhdistää työn ja perheen

Liian moni haave ja hanke kaatuu riskinoton pelkoon tai lainsäädännön rajoitteisiin. Niin myös yrittäjän polulla, vaikka idea olisi hyvä ja toimivakin. Erityisesti osa-aikayrittäjyys näyttää muodostuneen monitahoiseksi haasteeksi yrittäjyyden ja yrittämisen kannalta.

Oman toimen ohessa yrittäminen onkin yhä yleisempää, kun taipaleensa alkumetreillä vielä osa-aikaisesti työllistävä yritys ei ole startti- ja käynnistystukikelpoinen. Näissä tilanteissa jää käyttämättä paitsi yrittäjäksi halajavan henkilökohtainen kyky ja halu, myös moni innovatiivinen ja kasvukelpoinen yritysidea.

Juuri samoista, lainsäädännön asettamista syistä osa-aikayrittäjyys vaihtoehtona on sitä halajaville tehty lähes mahdottomaksi itsensä työllistämisen vaihtoehdoksi. Erityisesti tämä koskee naisvaltaisia hoiva- ja kotipalvelualoja, joiden alueella mahdollisuus tarttua osa-aikaiseen yrittäjyyteen (esim. 30h/viikko) edesauttaisi paitsi yrittäjyyden kasvua, tulevien kasvukelpoisten ja työvoimatarpeisten alojen tarpeeseen vastaamista, myös yrittäjyyskynnyksen madaltamista, sekä perheen ja työn yhdistämistä entistä joustavammin elämäntilanteen mukaan. Moni lapsiperheen äiti ja isä olisi halukas, ja ennen kaikkea myös kyvykäs työllistämään itsensä osa-aikaisena yrittäjänä, jos vain saisi siihen mahdollisuuden.

Yhteiskuntamme ollessa nyt työelämän muutosten aallonharjalla ovat myös osa-aikaiset työaikaratkaisut yhä tavallisempia, näin myös yrittämisen saralla. Valtion tulisikin kiinnittää huomiota aiempaa vahvemmin erityisesti osa-aikaisen yrittäjyyden entistä parempaan mahdollistamiseen: yrittäjyyden aloitusvaiheen tukimuotoja tulee tarkistaa ja korjata siten, että myös aloittava osa-aikayrittäjä on oikeutettu starttirahaan tai muuhun vastaavaan tukimuotoon yrityksen perustamisvaiheessa. Jokaisella on oltava oikeus yrittämiseen, toimeentuloon ja perheeseen, sekä mahdollisuus tehdä omat valintansa näiden yhteensovittamiseksi.

MARI KYLLÖNEN puheenjohtaja Jyväskylän kokoomusnaiset ry.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.