Osaamispääomasta pidettävä kiinni

Jyväskylässä valmistuu opinnoistaan vuosittain satoja nuoria, jotka joutuvat muuttamaan pois Jyväskylästä ja Keski-Suomesta. Toisen- ja kolmannen asteen kouluista valmistuneista suurin osa haluaisi jäädä asumaan Jyväskylään. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mikäli koulutukseen vastaavaa työtä ei ole tarjolla. Jyväskylä ei kouluta ihmisiä vain oman maakunnan tarpeisiin, mutta tästä huolimatta Jyväskylä menettää vuosittain huomattavan osaamispääoman.

Jyväskylän muuttotappio kohdistuu 25–35-vuotiaiden ikäryhmään ja alle kouluikäisiin lapsiin. Tästä potentiaalista kaupungilla ei olisi varaa luopua – he kun ovat yleensä vastavalmistuneita ja juuri perhettä perustamassa. 2000-luvun aikana muualta Jyväskylässä työssä käyvien osuus on kasvanut tasaisesti.

Jyväskylä ei siis saa paitsi pidettyä osaamispääomaansa, eikä se myöskään kykene pitämään paikkakuntaa riittävän houkuttelevana asumispaikkaa valittaessa. Onko mitään tehtävissä?

Jyväskylän elinkeinopolitiikkaan on panostettava entisestään. Meidän on haettava parhaita käytäntöjä muista kaupungeista, kuten Vaasasta ja Oulusta, joissa elinkeinopolitiikkaan on panostettu voimakkaasti. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Lisäksi Jyväskylän on turvattava kilpailukykyiset asumisen edellytykset. Muun muassa tonttien, veden, sähkön ja palveluiden hinnat on oltava kohtuullisia. Peruspalveluista ei saa tinkiä, eikä reuna-alueita unohtaa.

Jyväskylällä onkin kaikki tarvittava potentiaali osaamispääoman käyttämiseksi. Nyt se on vain osattava hyödyntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.