Ota kantaa kouluasiaan

Nyt on oikea aika käydä keskustelu uuden Jyväskylän kouluratkaisuista - ainakin homekoulujen osalta.

Valtuusto tulee tekemään kouluasioista päätöksiä heti alkuvuodesta. Kaikkien, joita asia koskettaa, tulisi nyt olla yhteydessä valitsemiinsa valtuutettuihin, sekä kirjoittaa lehtien palstoilla. Asioihin voi vaikuttaa nyt, mutta ei enää silloin, kun valtuusto päättää lähinnä virkamiesten sorvaamasta päätösehdotuksesta.

Uskoisin, että suurin vääntö tullaan käymään siitä, että korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta. Toinen kiista saattaa muodostua aikataulusta.

Henkilökohtainen kantani on, että vanhan korjaaminen ei ole viisasta. Arvelen, että homeongelma ei poistu korjaamalla. Riskit jäävät korjattuihin tiloihin. Vanhaa korjanneet tietävät, että arvioidut kustannukset tuplaantuvat. Eteen tulee yllätyksiä. Vanhat rakenteet rajoittavat järkevää suunnittelua. Onnistuisiko vanhan ja uuden rakenteen yhdistäminen tälläkään kertaa?

Aikataulun suhteen kysymys on tahtotilasta. Jos kunnan omat resurssit eivät riitä rakennusaikataulun aikaistamiseen ja hankesuunnitelmien ripeään eteenpäin vientiin, on käytettävä ulkopuolisia tahoja. Ajalla päätösten siirtämisestä käytännön toteutukseen mitataan kunnallisen päätöksenteon toimivuus.

Uudelta Jyväskylältä toivon avointa ja ajantasaista tiedottamista, että vanhojen kuntien käytäntö ei jatkuisi. Linjahan on ollut se, että kaikki on salaista. Tieto on ollut vain pienen piirin hallussa. Julkisuuteen on tuotu päätös, johon ei enää ole voinut vaikuttaa. Päätöksen on siunannut kumileimasinvaltuusto. Se on hallinto- ja johtosäännöillä luovuttanut vaaleilla saamansa demokraattisen vallan pois itseltään lähes kokonaan.

Nyt ollaan tienhaarassa. Tuleeko uudesta kunnasta meidän kaikkien yhteinen keskusteleva, avoin ja demokraattinen koti? Kouluasioista olisi hyvä aloittaa.

ESKO BURMAN Jyväskylä, Leppälahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.