Ovatko selvitykset Alvasta puolueettomia?

Jyväskylän kaupunki valmistelee Alvan (entinen Jyväskylän Energia) vähemmistöosuuden myyntiä. Valmisteluaineistona käytetään esiselvitystä, joka julkisesti saatavilla nimellä ”Alva-yhtiöihin liittyvä esiselvitys”.

Valmistelua on tarkoitus jatkaa selvityksellä, josta konsulttitoimiston on mahdollista saada niin sanottu onnistumispalkkio eli lisäkorvaus, jos kaupunki päätyy myymään vähemmistöosuuden Alva-yhtiöstä.

Mielestämme tämän kaltainen järjestely ohjaa selvitystyötä siten, että siinä ei puolueettomasti käsitellä eri näkökulmia.

Etenkin kriittiset ja Alva-yhtiön, kaupungin tai asukkaitten kannalta epäedulliset asiat jätetään vähäiselle huomiolle tai huomiotta. Lisäksi vähemmistöosuuden myymisen etuja korostetaan sekä mahdollisesti tilanteen ainutlaatuisuutta.

Jos päätöksentekoa varten halutaan laadukas selvitys, selvityksen tekijän ei tulisi hyötyä selvityksen lopputuloksesta. Tällaisissa tilanteissa selvittäjäkonsultti olisi luontevaa jättää kaupantekokonsultoinnin ulkopuolelle.

 

Esiselvityksessä vähemmistöosakkaan ennakoidaan tuovan ”yhtiön hallitukseen uutta asiantuntemusta ja toimialakokemusta, joka edesauttaa yhtiön kasvun ja elinvoimaisuuden säilymisen energia-alan murroksessa”.

Käytännössä tämä tavoite voidaan toteuttaa samoin kuin lukuisissa muissa yhtiöissä eli ottamalla hallitukseen sopivia hallitusammattilaisia korvaamaan luottamushenkilöitä.

Tämän kaltaisen suuren päätöksen, joka vaikuttaa pitkäaikaisesti kaupunkimme asumiskustannuksiin ja kaupungin talouteen, tulisi perustua puolueettomiin selvityksiin sekä riittävän laajaan julkiseen keskusteluun.

Ehdotammekin tässä tilanteessa myyntiprosessin keskeyttämistä ja tunnistettujen haasteiden ratkaisemista muilla keinoilla.

Aila Paloniemi
Kirsi Knuuttila
kaupunginvaltuutetut (kesk.)
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Konsultti saa bonuksen, jos Alva-kauppa toteutuu – ovatko energiayhtiön myynnistä tehdyt selvitykset puolueellisia?

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

Näytön paikka, kansanedustajat

Mitä kuuluu muistisairaan ihmisen läheiselle?

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.