Pääkirjoittaja ei ole lukenut läksyjään

Markus Kauppinen kirjoittaa 9.7.2015 Keskisuomalaisen nettiversiossa – ei asian vierestä vaan oikeastaan asiattomia väittäessään: ”EU tarvitsee Lex Viitasaaren”. Hän ei ole ilmeisesti viitsinyt perehtyä Laajakaista kaikille -hankkeeseen ja siitä säädettyyn lakiin, ei tunne lainkäyttöä eikä ole sisäistänyt lehden päätehtävää ”vallan vahtikoirana”.  Hän näyttää yhtyvän siihen valittajia tuomitsevaan viime aikojen kaartiin, joka haluaa kaventaa demokratiaa.

Ilpo Mannisen haastattelun vastaukset Kauppisenkin toimittamassa lehdessä sen sijaan ovat pelkkää asiaa. Hän tuo selkeästi esiin käsitteet lainvoimainen ja laillinen, virkavastuun, perusoikeudet ja demokratian ja avoimen tiedottamisen välttämättömyyden. Hän ottaa kantaa myös Viitasaaren talouden kestokykyyn. Hänen vastauksistaan käy hyvin ilmi, että vastuullisen kuntalaisen ei aina ole helppo toimia ”kauppislaisessa” ympäristössä.

Kauppinen näkyy halveksuvan hallinto-oikeuden päätöstä, mitä ei näy ymmärtävän. Edessä olisi ollut kaupunginhallituksen jäsenten mahdollinen virkavastuuarviointi. Hallinto-oikeuden päätös vaikutti myös päätöksenteon muuttamiseen esimerkiksi Karstulassa.

Kauppinen näyttää vannovan tukirahojen autuuteen ajattelematta lainkaan, mitä niiden myötä koituvat kustannukset kunnille merkitsevät. Kunnilla ei ole varaa kymmenien miljoonien eurojen takuisiin ja velkoihin.

Kauppisen olisi paikallaan sisäistää lainvalmistelun hienoudet, joissa otetaan huomioon koituvat kustannukset ja aikarajat. Lakeja on noudatettava tai olemme Lex Kittilä tai Lex Multia tiellä.

Laajakaistahankkeeseen ei kuulu salailu suljettuine iltakouluineen tai salailu ei-julkisten asiakirjojen muodossa. Hankkeenhan maksavat viime kädessä tavalliset kuntalaiset. Rehellinen hanke kestää päivänvalon mennen tullen. Tutkinta tässä asiassa johtaisi todennäköisesti Lex Viitasaaren syntyyn mutta ei Kauppisen haaveilemassa mielessä.

Yhdessä asiassa Kauppinen on oikeassa: ”Valitusoikeus kuuluu demokraattiseen päätöksentekoon nyt ja tulevaisuudessa”.

Marko Tiainen

perussuomalaiset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EU tarvitsee Lex Viitasaaren