Pääministeri Kiviniemi johtaa harhaan

Suomella on taas pääministeri, joka johtaa niin rehellisesti kuin osaa. Mari Kiviniemi haukkui opposition epäisänmaalliseksi, eikä perunut puheitaan, vaikka pyytelikin anteeksi ja rajasi syytöksensä vain demarivuotoon Suuresta valiokunnasta koskien salattua lainatakuiden nostohanketta. Kiviniemen ministeri Paavo Väyrynen oli kuitenkin jo helmikuun alussa julkaissut kirjassaan, että Suomen lainatakuita Etelä-Euroopan pankkitukimaille ollaan nostamassa kahdeksasta miljardista kuuteentoista miljardiin.

Asia on kuitenkin epäisänmaallisuussyytöksiäkin vakavampi, koska pääministeri johti harhaan 9. päivänä perjantaina tiedottaessaan, että lainatakuita ei olla nostamassa euromaiden kokouksen perusteella.

Kiviniemen tiedote yritti harhauttaa sillä, että nosto oli torjuttu, vaikka todellisuudessa oli sovittu nostosta. Vain noston tekniset kysymykset jätettiin auki. Tämä tarkoittaa Suomen osalta uusia takauksia. Hallituksen aiemmin myöntämät kahdeksan miljardia väliaikaiseen tukirahastoon eivät riitä. Rahaston koon piti olla nimellisesti 440 miljardia, mutta tosiasiassa saatiin kokoon vain 250 mrd. Tukimekanismin tekeminen pysyväksi nostaa koon reaalisesti 500 miljardiin eli Suomi sidotaan pysyvästi ja nykyisestä noin kaksinkertaisella summalla takaamaan muita maita karhuavien pankkien saatavia.

Lopullinen päätös tehdään maaliskuun 24. päivänä alkavassa EU-kokouksessa. Euromaat ovat kuitenkin kantansa sopineet.

Tätä kirjoittaessa valmistaudun viimeiseen eduskunnan istuntooni. Tuossa istunnossa eduskunnan oikeistolainen enemmistö antaa vasemmiston aloitteesta pidettävässä luottamuslauseäänestyksessä tukensa muunneltua totuutta kertovan hallituksen toimille. Eduskuntavaaleihin mennään sammutetuin lampuin. Koko oikeisto esittää vaalikentillä vastustavansa rahan jakamista pankkitukeen, mutta eduskunnassa nämä keskustan ja kokoomuksen poliitikot tekevät aivan toisin ja kylvävät rahaa Etelä-Euroopassa pelanneille pankeille. Näin tekee jyväskyläläinen Mauri Pekkarinen.

Pekkarinen on muuntanut kannanottojaan riippuen siitä, puhuuko vaalitilaisuuksissa vai eduskunnassa. Lapin kansan (27.2.) mukaan hän ehti linjaamaan jo Rovaniemellä asti, "että tästä eteenpäin vastuun rahoitusongelmien setvimisestä pitää olla velkamailla, niitä rahoittaneilla pankeilla sekä pankkien omistajilla ja niiden kotimaiden hallituksilla". Kuitenkin pääministerin tiedonannon yhteydessä viime keskiviikkona Pekkarinen vastasi, että sittenkin tukeekin hallituksen linjaa mennä nostamaan todellisia velkatakuita. Pekkarinen totesi sanatarkasti hallituksen linjasta, "että tämä väliaikainen kriisihallintamekanismi, jossa olemme sopineet, että lainanantomahdollisuudet rajataan euromaiden osalta 440 miljardiin, on paikallaan ja perusteltua. Kerroin myöskin, että tämän mekanismin siirtäminen uuteen pysyvään mekanismiin on paikallaan".

Kohu harhaanjohtamisesta on jättänyt vähemmälle huomiolle sen, että pääministeri sitoi seuraavan eduskunnan myös Euroopan unionin Kilpailukyvyn ja Lähentymisen Edistämisen sopimukseen. Siinä vaaditaan kilpailukyvyn nimissä työelämän heikennyksiä, palkkojen valvontaa ja jopa rajoittamista. Myös progressiivisesta tuloverotuksesta sovitaan siirryttäväksi kaikissa euromaissa kohti välillisiä veroja.

Monet pitävät välillisiä veroja tasaveroina. Arvonlisäveroakin sanotaan usein tasaveroksi, mitä se ei ole. Se on regressiivinen vero, koska esimerkiksi maitolitran arvonlisävero on tuloihin suhteutettuna sitä suurempi osa tuloista, mitä pienemmät ne ovat. Jos arvonlisävero olisi tasavero, tuo suhde tuloihin olisi sama. Kun pieni- ja suurituloinen ostavat litran maitoa, pienituloisen veron osuus tuloista kohoaa arvonlisäveromallissa suurituloista isommaksi. Hyvinvointivaltio perustuu regressiivisen verotuksen sijasta progressiiviseen verotukseen, jossa verot määräytyvät maksukyvyn mukaan. Keskusta ja kokoomus veljespuolueineen purkavat hyvinvointivaltiota nyt koko Euroopan mittakaavassa. Suomikin tulee tämän seurauksena repeämään.

Onko epäisänmaallista, että tällaisia sopimuksia vastustetaan ja niistä kerrotaan vai se, että tämä kaikki tehdään salassa ja vaalikentillä kerrotaan muunneltua totuutta?

MATTI KANGAS kansanedustaja (vas.) talousvaliokunnan jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Lukijan kuvat: Ruskalento.

Lukijan kuvat: Kuutamo Jyväsjärvellä

Lukijan kuvat: Sininen ilta Pihtiputaalla

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.