Pääosin Jyväskylä huolehtii muualta tulleista nuorista

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki kantoi (1.9.) Nimellä-kolumnissaan huolta Jyväskylään tulleiden toisen asteen opiskelijoiden palveluista. Pääosin Jyväskylän kaupunki huolehtii myös muualta tulevista opiskelevista nuorista.

Lakisääteisesti jokaisella toisen asteen (ammatillinen ja lukio koulutus), ammattikorkeakoulujen ja yliopiston opiskelijalla on oikeus opiskeluhuoltoon, joka edistää hänen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttään ja hyvinvointiaan ja siten tukee opiskelua ja oppimista.

Oppimisen ja kasvun tuki on esimerkiksi terveydenhoitajien, lääkärien, psykologien ja koulukuraattorien palveluita. Opiskeluhuollon järjestämisestä ovat vastuussa oppilaitos ja sen sijaintipaikkakunta. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) järjestää yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut.

Anita Kärki kirjoittaa, että Nuorten talo tulee Sepän kampukselle Voimalaan, vastapäätä ammattiopiston asuntolaa.

Jyväskylä kartoitti keväällä 2018 nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita. Selvityksessä kävi ilmi, että nämä palvelut ovat aliresursoituja ja sirpalemaisia. Jyväskylään ei ole vielä perustettu nuorten palveluita kokoavaa konkreettista, työnimellä kulkevaa, nuorten taloa.

Osa uusista nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista sijoittuu väliaikaisesti Voimalaan Sepän kampukselle.

Tarkoitus on koota nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä muita nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja palveluita myös fyysisesti lähemmäksi toisiaan.

Tavoitteena on matalan kynnyksen palvelupaikka, jonne nuori tai nuori aikuinen voi tulla erilaisten haasteiden tai ongelmien kanssa. Palvelupaikkaan on suunniteltu sijoittuvan muun muassa J-Nappi, Nuorisovastaanotto, etsivä nuorisotyö, Ohjaamo sekä mahdollisesti myös kolmannen sektorin ja yksityisten tuottamia palveluita.

Henkilöstön lisäresursointi on yksi merkittävä tekijä puuttua palveluiden aukkoihin. Palveluiden parantaminen ja saatavuus vaativat monia muita kehittämistoimia, kuten jalkautumista nuorten pariin ja joustavia palveluaikoja.

Työtä nuoren kanssa tehdään sektorirajat ylittäen. Uuden toimintakulttuurin omaksuminen vaatii henkilöstön osaamisen lisäämistä.

Jyväskylässä nuorten palveluita kehitetään kokonaisuudessaan suuntaan, jossa painopiste on vahvemmin ennalta ehkäisevissä, kaikkia nuoria koskettavissa palveluissa, kuten vaikkapa alueellisessa nuorisotyössä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja koulunuorisotyössä. Tavoitteena on vähentää korjaavien palveluiden, kuten lastensuojelun sekä erilaisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarvetta tulevaisuudessa.

Ulla Kuittu

toimialajohtaja, perusturvan toimiala

Eino Leisimo

toimialajohtaja, sivistyspalveluiden toimiala

Jyväskylän kaupunki

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vaalitulos on vielä valinkauhassa

Lyhyet

Tarvitsen kuulo- laitettani

Paikallinen sopimus parantaisi työhyvinvointia

Lyhyet

Vastuullisuutta, ei sinisilmäisyyttä

Työllisyys kasvaa vai kasvaako, ja millainen?

Aiempaa sujuvampi Suomi

Kuka on huonompi toista?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.