Päätöksenteko lähelle ihmistä seurakunnassa

Jyväskylän seurakunnassa on ollut ainutlaatuinen mutta epäonnistunut alueseurakuntamalli. Suuri seurakunta on jakautunut yhdeksään alueseurakuntaan, joissa oli tarkoitus soveltaa lähidemokratiaa ja viedä päätöksenteko lähelle tavallista seurakuntalaista. Idea oli hyvä.

Valitettavasti aluemalli ei ole toiminut käytännössä, sillä alueilla ei ole ollut todellisia mahdollisuuksia päättää omasta toiminnastaan. Seurakunnan johtosääntö kyllä asettaa alueiden asukkaista koostuvan alueneuvoston alueen toimintaa johtamaan, mutta neuvostojen varpaille on astuttu koko mallin olemassaolon ajan.

Surullinen esimerki: Olen toiminut Kuokkalan alueseurakuntaneuvostossa sen perustamisesta saakka, ja jo vuosia olemme vatvoneet yhtä ja samaa kiinteistöpäätöstä. Tahdomme säästää lapsi- ja nuorisotyön tilamme. Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta puolestaan tahtoisi ne sulkea.

On syntynyt vuosien ruljanssi, jossa sama päätös tehdään kerta toisensa jälkeen, mutta mitään ei tapahdu. Alueneuvosto on ilmeisesti asetettu väsytystaistoon. Kyllä ne vielä luovuttavat, meitä ylempänä ajatellaan.

Aluemallissa on nykymuodossaan se keskeinen ongelma, ettei alueille ole myönnetty talousvaltaa eikä todellista oikeutta päättää omista kiinteistökysymyksistään. Tämä aiheuttaa turhautumista. Monet ovat jopa jättäytyneet syksyn seurakuntavaaleista pois.

Uuden kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston on panostettava alueseurakuntamallin kehittämiseen. Käsissämme on huikeita mahdollisuuksia, jotka vain ovat jääneet käyttämättä. Päätöksenteko on mahdollista viedä seurakuntalaisten keskuuteen.

Vaihtoehtoisesti koko aluejako voidaan tietysti purkaa, ja seurattava onkin yleistä valtakunnallista seurakuntarakenneuudistusta. Koko maan laajuisesti hallinnon kehittämisellä ja perkaamisella voidaan säästää pitkä penni. Nyt 2000-luvulla olisi jo syytä luopua esimerkiksi turhista rovastikunnista.

Jani Tanskanen

opiskelija

Kuokkalan alueseurakunta-

neuvoston varapuheenjohtaja

seurakuntavaaliehdokas

(sos.dem. ryhmä, sit.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kenen käsissä Jyväskylän kaavoitus?

Lyhyet

Taitetun indeksin oikaisu lisäisi verotuloja

Lyhyet

Lyhyet

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.