Päätöksenteon ei pidä poukkoilla

Toimittaja Rai Suihkonen ripittää 26.5. ilmestyneessä Keskisuomalaisen kolumnissaan kokoomusta ja perussuomalaisia ylimielisyydestä, jolla olisi sivuutettu alkoholimyynnin vapauttamisen kielteiset vaikutusarviot.

Suihkosen mukaan asiasta vastikään kynnyskysymyksen tehneelle keskustalle suunnattu ”tästä on jo päätetty, lopettakaa urputus” -mentaliteetti ”halveksii demokratiaa ja antaa nuorille väärän kuvan yhteisten asioiden hoitamisesta.”

Hallitus pääsi vuosi sitten sopuun uudesta äärimaltillisesta ja kansan laajasti tukemasta alkoholiuudistuksesta. Lausuntokierroksella ei tullut julki mitään sellaista olennaista uutta tietoa, joka ei olisi jo keväällä ollut kansanedustajien saatavilla.

Aivan samat THL:n luvut olivat käytössä viime keväänä kompromissia tehtäessä. Nämä seikat myös keskusta on eduskuntaryhmässään hyväksynyt. Näin ollen kyseessä eivät olleet mitkään Suihkosen korostamat ”uudet” päätöksentekoon nyt vasta vaikuttavat näkökulmat.

Tapoihin kuuluu, että sovituista asioista pidetään kiinni. Poukkoileva päätöksenteko ja pääministeripuolueen tasolla tapahtuvat irtiotot eivät ole kenenkään, kaikkein vähiten elinkeinoelämän ja kansalaisten, etu. Sitä jos jotain voidaan pitää huonona esimerkkinä yhteisten asioiden hoitamisesta.

Lausuntokierroksen antia käsiteltäessä olisi sitä paitsi paikallaan tähdentää, että Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan esityksen vaikutusarvioinneissa on vakavia puutteita, esimerkiksi kuluttajahyödyt sivuutetaan arvioinneissa käytännössä kokonaan. Haittoja koskevia arvioita siinä sen sijaan vastaavasti kuitenkin korostetaan.

Jaana Pelkonen

kansanedustaja (kok.)

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.