Päihteiden maailma on houkutteleva mutta tuhoisa

Suurimmalla osalla ihmisistä on jokin käsitys päihteistä. Mutta oikeasti, mitä päihteisiin kuuluu? Tai mitä ne tekevät keholle? Näitä asioita ei moni mieti.

Päihteiksi lasketaan mm. alkoholijuomat, tupakka, nuuska, marihuana yms. Vielä tärkeämpää olisi tietää, mitä ne tekevät keholle.

Alkoholi tuhoaa pikku hiljaa maksan, myös aikuisilla. Mutta miettikääpä, mitä tapahtuu nuorelle, jonka maksa ei ole kehittynyt loppuun asti. Vauriot maksassa ovat pysyviä niin nuorella kuin aikuisellakin, mutta nuorella, joka juo, ne pysyvät ikuisesti, aina aikuisenakin.

Tupakka taas tuhoaa keuhkot. Tupakan terva kiinnittyy keuhkojen herkkään pintaan. Samalla tupakka tuhoaa äänen. Kuten alkoholin kanssa, tupakan aiheuttamat vauriot eivät korjaudu koskaan.

Nuuska ja marihuana tuhoavat niin keuhkoja kuin ikeniäkin. Ne kellastuttavat hampaita kuten tupakka.

Kaikki päihteet tuhoavat myös kunnon ja kasvattavat riskiä sairastua muihin tauteihin kuten erilaisiin veritulppiin.

Miksi nuoret käyttävät päihteitä? Yksi syy voi olla se, että halutaan esittää kovia muiden edessä.

Mielestäni kaikki, jotka kerskailevat viikonlopun juomisreissuillaan, ovat vain huomionkipeitä. En tajua, miksi joku haluaa tuhota oman kehonsa ennenaikaisesti. Kyllä nykyään nuoret tietävät, mitä mm. tupakka saa aikaan ihmiskehossa.

Yleisin syy päihteiden käytön aloitukseen on ryhmän painostus. On sietämätöntä olla ryhmässä ainoa, joka ei juo tai polta. Muut kyselevät, miksei joku juo tai polta. Tai sitten ryhmä painostaa toista edes kokeilemaan. Olen itsekin huomannut, että on todella vaikea vastustaa ison ryhmän painostusta, mutta jos tarpeeksi uskoo itseensä, pystyy kyllä sanomaan muille: ’’Ei kiitos!’’

Moni ei myöskään tule ajatelleeksi, mitä käy, jos jää kiinni huumeista. Huumeiden käyttäjä saa rikosrekisterin ja samalla selvitetään, keneltä nuori on saanut haltuunsa huumeet. Huumeiden myyjä etsitään ja hän saa rikosrekisterimerkinnän ja jonkinlaisen rangaistuksen, joka määrätään teon vakavuuden mukaan.

On monta eri keinoa, joilla voidaan vähentää nuorten päihteiden käyttöä. Yksi niistä on, että vanhemmat voisivat olla hiukan tarkempia siinä mitä nuoret tekevät. Siihen vaikuttaa myös se, kuinka myöhään nuoret saavat olla ulkona.

Jos nuori saa olla yöt missä haluaa eikä kukaan ole valvomassa, on päihteiden käyttö silloin helpompaa. Te vanhemmat, jotka annatte lastenne juoda ja polttaa, ettekä puutu siihen: Ajatelkaa nuoren tulevaisuutta. Haluatteko nuorestanne huumediilerin tai pummin, joka asuu jossain sillan alla? Vai haluatteko nuorestanne hyvään ammattiin kouluttautuneen työntekijän?

Myös te, jotka myytte nuorille tupakkaa, alkoholia tai muita päihteitä, miettikää vähän. Kun te myytte esimerkiksi huumeita, nuoret ottavat teistä mallia ja lopulta he ovat myymässä niitä. Saatteko te oikeasti niin paljon rahaa siitä, että se kannattaisi?

Käyttäkää järkeä, jota teillä kyllä on, ja miettikää ennen kuin teette. Nuoret vielä kiittävät teitä, kun ette antaneet heille päihteitä.

Inka Kortelainen

Telakkakadun koulu 8D

Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.