Päijännettä ei kannata lämmittää

On arvioitu, että Keljonlahden "bio"-voimala lämmittää valmistuttuaan pohjois-Päijänteen vettä jopa kaksi astetta. Kööpenhaminassa neuvotellaan parhaillaan, miten savannille saataisiin vihreää sähköä. Kokouksen päätyttyä Suomenkin edustajat palaavat kotiin ison laskun kanssa.

On merkillistä, että meilläkin puuhastellaan napajäätiköiden pelastamiseksi ja esimerkiksi Päijänteen tila ei maitopurkinkierrättäjiä kiinnosta.

Ylihintaisten ja valmistusvaiheessa kovastikin saastuttavien energiansäästölamppujen ostamisen sijasta tulisi kiinnittää huomio lähiympäristöön. Se voisi tapahtua niin, että ryhtyisimme tukemaan päättäjiä, jotka ovat valmiita lisäämään tutkimusta ja tuotekehitystä, joka tähtää siihen, että saadaan ympäristöhaitat kuriin mm. turvetuotannossa ja paremmat hyötysuhteet voimalaitoksille.

Kehitetään ensin hyvä teknologia oman lähiympäristön suojelemiseksi ja viedään se sitten kehittyville markkinoille ekotekona. Ympäristönsuojelu on muutakin kuin hiilidioksidipäästöillä rahastamista ja siinä teknologian tuotekehitys ja tutkimus ovat avainasemassa.

Jos keksittäisiin tekniikka, jolla saataisiin lauhdevesien lämpöenergia hyötykäyttöön edullisesti, niin siitä olisi välitön hyöty kaikkien voimaloiden taloudelle ja rantojen ekosysteemeille. Ilman yhteiskunnan tuntuvaa panostusta ei tällaista tekniikkaa valitettavasti synny.

URPO LOHI Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.