Päivähoidon paikka uudessa Jyväskylässä

Uutta Jyväskylää valmistellaan vauhdilla. Työvaliokunta on asettanut neljä työryhmää seuraaville kokonaisuuksille: sosiaali- ja terveys, sivistys, yhdyskuntatoimi sekä talous- ja investointi. Työryhmissä on nyt oikea aika tarkistaa mm. päivähoidon oikea paikka Uuden Jyväskylän hallinnossa.

Vanhasen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana selvitetään, miten päivähoidon hallinto järjestetään. Tällä hetkellä kunnissa vallitsee melkoinen "sillisalaatti". Yhteinen hallinto selkeyttäisi varhaiskasvatuksen asemaa ja yhtenäistäisi esim. esiopetuksen tavoitteita ja sisältöalueita.

Hallinnonalan muutos otettiin esille eduskunnassa jo vuonna 1999, mutta lainsäädännön muutos toteutui vasta vuonna 2003. Laki mahdollisti, että kunnat saavat itsenäisesti päättää, minkä hallinnon alaisuudessa päivähoitonsa järjestävät. Yllättävää, että vain n. 70 kunnassa varhaiskasvatuspalvelut ovat siirtyneet sosiaalitoimesta opetustoimen hallintoon. Taustalla lienee tunteita, asenteita tai uhkakuvia.

Lastentarhanopettajaliitto on osana Opetusalan Ammattijärjestöä OAJ:ta tehnyt selvityksen päivähoidon hallinnonalan muutoksista vuonna 2006. Selvityksen mukaan muutoksen tehneissä kunnissa näin ei ole tapahtunut. Oppimisen jatkuvuuden näkökulmasta yhteinen hallinto on mm. helpottanut tiedon siirtoa puolin ja toisin, tutustuttanut esioppilaat tuleviin opettajiin paremmin ja erityistä tukea tarvitsevien lasten tarpeisiin on voitu valmistautua yhteistyössä jo siirtymävaiheissa.

Tänä päivänä ei ole varaa väheksyä varhaisen kasvun ja kehityksen merkitystä lapsen terveelle kehitykselle ja oppimiselle, ja näin ollen yhteiskuntamme tulevaisuudelle. On siis väliä, miten varhaista kasvatusta ja opetusta järjestetään, miten sitä valvotaan, ohjataan ja rahoitetaan. Monissa Euroopan maissa varhaiskasvatus kuuluu opetusministeriön alaisuuteen.

Laadukkaat päivähoitopalvelut eivät ole itsestäänselvyys tämän päivän kunnissa, joissa taloudelliset seikat ajavat usein lasten edelle. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että hallitus kiirehtisi päivähoitolain uudistamista. Parempi nimi uudistukselle olisi laki varhaiskasvatuksesta, jolloin huomio kiinnittyisi kasvatukseen ja opetukseen. Kaikki lapset eivät tarvitse päivähoitoa, mutta laadukasta varhaiskasvatusta kylläkin. Laadukkaita palveluja ei ratkaista pelkästään hallintomallia muuttamalla. On pureuduttava rakenteisiin, koulutukseen ja johtamiseen. Ensisijaisesti päivähoidon ryhmäkokoja ja henkilöstörakennetta on muutettava. Johtajien vastuualueita on viime vuosina suurennettu, jolloin tärkeään pedagogiseen johtamiseen ei ollut enää tarpeeksi aikaa, saatikka voimavaroja.

Onnea ja voimia työryhmille!

PÄIVI ILKKA lastentarhanopettaja Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.