Päiväkeskuspalveluiden leikkauksista

Päiväkeskustoiminta on ollut erinomainen tapa tukea ikäihmisten ja muiden erilaisia tukipalveluita tarvitsevien kotona asumista. Päiväkeskusohjaaja on tehnyt henkilökohtaiset kunto- ja palvelutarvekartoitukset ja antanut arvokasta neuvontaa alueen 70 vuotta täyttäneille. Kartoitusten perusteella asiakkaita on ohjattu mm. päiväkeskusten palveluihin.

Nyt kaupunki on säästövaatimusten nimissä kovalla kädellä leikannut päiväkeskustoimintaa: ensin lopettamalla ohjaajan henkilökohtaiset palvelukartoitukset ja nyt sulkemalla yhteensä kolmetoista päiväkeskusta juhannuksesta alkaen kymmenen viikon ajaksi.

Näin katoavat lähes koko kesäksi ikäihmisten tutussa ja turvallisessa ympäristössä saamat lukuisat elintärkeät palvelut, kuten aamupalat, lounaat, päiväkahvit, saunotukset, lääkeannostelut, verenpaine- ja sokerimittaukset, jumpat, parturit, kampaajat, jalkahoidot, hieronnat ja moniin "paperisotiin" liittyvät avut. Samalla häviävät monet henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten turvallinen kokoontumisympäristö, sosiaalinen kanssakäyminen bingoineen, UNO- ja koronapeleineen, visailuineen, laulutuokioineen, päivätansseineen ja erilaisine juhlineen.

Ainakin kotoisassa Huhtasuon päiväkeskuksessa olen voinut todeta suorastaan käsin kosketeltavana asiakkaiden vakavan huolen selviytymisestä sulkuaikana. Monelle ikäihmiselle säännöllinen käynti päiväkeskuksessa on tärkein ovi sosiaaliseen kanssakäymiseen ja ympäröivään yhteiskuntaan.

On myös ollut murheellista todeta työhönsä erinomaisesti sitoutuneen henkilöstön huoli rakkaiden asiakkaiden selviytymisestä. Avuttomaksi tilanteessa itseni koen minäkin päiväkeskuksessa vapaaehtoistyötä tekevä.

Paljon on jouduttu tekemään suunnittelu- ja valmistelutyötä korvaavien ateriapalveluiden järjestämiseksi ja muiden välttämättömien palveluiden tuottamiseksi kotisairaanhoidon ja kotipalveluiden kautta. Teknisesti nämä varmaankin voidaan hoitaa, mutta henkisiä tukipalveluita ei korvaa mikään.

Huolestuneena päiväkeskusten asiakkaiden hyvinvoinnista esitän vakavan vaatimuksen, että kaupungin perusturvalautakunta antaa luotettavan selvityksen keskusten sulkemisen taloudellisista ja muista vaikutuksista, ettei jatkossa ainakaan mutu-tuntumalla tehdä vastaavanlaisia päätöksiä. Tässä olisi sopiva kohde vaikkapa taloustieteen, terveystieteen tai sosiologian opinnäytetyölle.

Toivon, että Vaparin, Kaupunkiseurakunnan ja joidenkin järjestötoimijoiden valmistelema, vapaaehtoisvoimin toteutettava toimintatuokio kerran viikossa toisi edes pientä helpotusta Huhtasuolla ja Keltinmäessä. Tämä kokeilu ei kuitenkaan saa olla alku tärkeiden palveluiden siirtämiseksi ns. kolmannen sektorin vastuulle.

PAULI PUTTONEN Jyväskylä SPR:n / Vaparin vapaaehtoistyöntekijä Huhtasuon Päiväkeskus Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.