Päivystysjonosta annettiin väärää tietoa

Satu Kakkorin tärkeä kolumni (KSML 7.6.) Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksestä herätti oman muistoni viime jouluaaton käynnistä päivystyksessä.

Korvani kipeytyi jouluviikolla, ja hakeuduin terveyskeskukseen hoitajan vastaanotolle. Hän ohjeisti apteekkiin ja jos ei auta niin seuraavaksi lääkäriin. Tilanne paheni jouluaattona, ja soitin keskussairaalan päivystykseen ohjeiden mukaisesti.

Vastaanotto oli enemmän kuin tyly. Minun pitäisi odottaa seuraavaan arkipäivään, johon sanoin, etten mitenkään voi.

Hoitaja totesi, ettei heille kannata tulla, kun on tuntien jono, ja pitäisi hakeutua yksytyiselle. Kysyin, että mikähän yksityinen sitten päivystää, niin hän vastasi närkästyneesti, etteivät he siellä voi sellaista tietää.

Siinä vaiheessa aloin olla jo Kakkorinkin nimeämä äkäinen ämmä ja kysyin hoitajalta, kestäisikö hän itse joulunpyhät kolme päivää korvatulehduksessa. Vasta näiden sanojen jälkeen minulle todettiin. ettei hän voinut kieltää tuloani päivystykseen. Kiitin, lopetin puhelun ja tein lähtöpäätökseni välittömästi.

Omaiseni vei minut sairaalan ovelle, ja lähetin hänet kotiin, koska varauduin tuntien odotukseen.

Kun pääsin aulaan, ihmetys oli suuri, kun tilassa istui vain kolme ihmistä. Ilmoittautumisessa kerroin tylystä kohtelusta ja samoin päivystävälle lääkärille ja ettei tänne tule kukaan turhaan etenkään jouluaattona. Käynti oli tunnissa ohi, ja parasta oli, että sain tarvisemani hoidon. Lääkäri oli ihana, enkä koko käynnin aikana todellakaan kokenut että tulin turhaan.

Ymmärrän paineen, joka päivystysvastaanotolla on, ja myös sen, että sinne hakeudutaan ”väärin” perustein. Soittajia on vaikea ja mahdotonkin varmasti tulkita aina oikein.

Mutta toivon kuitenkin hoitajilta rehellisyyttä, että esimerkiksi päivystystilanteesta annetaan oikea kuva. Olin paikalla niin nopeasti, ettei kerrottu jonotustilanne vastannut todellakaan todellisuutta. Jäin miettimään, miksi annettiin vääristynyttä tietoa.

Pirjo Lahtinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.