Pörinää?

Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyshuollon käytössä olevan omaisuuden jako kuntien ja maakuntien kesken on suunnitteilla. Se tapahtuisi sote-uudistuksen yhteydessä.

Kuntalaisen järjen mukaan sote-siirron jälkeen kunnan taseessa pitää olla vain sen ydintoimintaan liittyvä omaisuus ja velat sekä tuloslaskelmassa sen menot. Syntyykö nyt tilanne, jossa maakunnat pakkovuokraavat kuntien omaisuutta soveltuvin osin ja jättävät kunnat pulaan lainojen ja tyhjiksi jäävien kiinteistöjen ja käyttämättömien laitteiden kanssa? Pörräävätkö kiinteistökimalaiset jo kunnantaloissa?

Hallituksen esityksessä arvioidaan, että Suomen kuntien taseissa rakennuksista 20–30% on sote-käytössä. Jyväskylässä tasearvo voisi näin olla jopa 100 miljoonaa euroa. Tämän päälle vielä muu omaisuus. Millä ehdoin se siirtyy Keski-Suomen maakunnan käyttöön?

Kuntien on saatava omaisuudestaan korvaus, jolla katetaan kaikki järjestelyn vaikutukset. Unohtuuko Suomessa korostettu kuntien itsenäisyys nyt näissä maakuntatalkoissa?

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.