Paavo Väyrynen keskustan johtoon Sipilän seuraajaksi

Minä sotaveteraanina olen erittäin kiitollinen keskustapuolueen puheenjohtajan Juha Sipilän ilmoituksesta, kun hän 16.4. ilmoitti, että luopuu tämän vuoden syyskuun 7. päivänä pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa keskustan puheenjohtajan tehtävistä. Tällä ”tulos tai ulos” -sanonnalla Juha Sipilä on tullut tunnetuksi, ja nyt hän on todistanut rehellisyytensä, kun hän soveltaa sanaansa myöskin itseensä, kun pidetyt eduskuntavaalit eivät menneet hänen toivomallaan tavalla.

Minun kiitollisuuteni Sipilän tekemää ratkaisua kohtaan perustuu raskaisiin sotakokemuksiini, sillä minä olen ehtinyt olla Suomen itsenäisyystaisteluissa kenraali Laguksen joukkojen etulinjan ryhmänjohtajana jatkosodassa ja Lapin sodassa.

Kun minä sain kutsun asepalvelukseen 13. päivänä lokakuuta 1943 17-vuotiaana, minä kuulin silloisen kansanedustaja Urho Kekkosen Ruotsissa pitäneen sellaisen puheen, että venäläisten kanssa pitäisi tehdä rauha.

Kuuroille korville menivät silloin Kekkosen puheet ja kymmeniä tuhansia sotilaita kaatui senkin jälkeen ennen kuin valtionhallintoa muutettiin ja päästiin rauhan olosuhteisiin.

Maalaisliitto-keskustapuolue on ollut Suomen kansan itsenäisyystaistelija koko valtiollisen itsenäisyyden ajan. Kun Suomi vietti valtiollisen itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlia vuonna 2017, sai se valtavasti arvostusta siitä, että se on kyennyt säilyttämään valtiollisen itsenäisyytensä, vaikka se sijaitsee käytännöllisesti ottaen jaetun maailman rajalla.

Kun Juha Sipilä nyt jättää keskustapuolueen puheenjohtajan tehtävät, niin minä sotaveteraanina, joka tiedän, mitä valtiollinen itsenäisyys on meille maksanut, vetoan nyt syksyn puoluekokouksen päättäjiin, että uuden puheenjohtajan valinnassa keskusta pudottautuisi niihin perusarvoihin, joilla se voi eniten toimia itsenäisen Suomen ja maailmanrauhan hyväksi.

Ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta nykyisessä tilanteessa ylivoimaisesti paras ratkaisu olisi se, että keskusta nostaisi puheenjohtajakseen kunniapuheenjohtajansa Paavo Väyrysen. Ulkopolitiikka on sellainen asia, että se vaikuttaa aivan jokaisen ihmisen turvallisuudentunteeseen, ja minä olen varma, että jos Väyrynen valitaan keskustan puheenjohtajaksi, se välittömästi nostaa keskustan kannatusta. Sillä kaikkien mielipidemittausten mukaan noin 60 % suomalaisista on aina vastustanut sotilasliitto Natoon liittymistä.

Kun keskusta nostaa kunniapuheenjohtajansa Paavo Väyrysen puheenjohtajakseen, samalla hetkellä Suomen harjoittaman ulkopolitiikan luonne alkaa muuttua ja keskusta alkaa palaamaan juurilleen.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa presidentti, ja kun nyt nostetaan Paavo Väyrynen keskustan puheenjohtajaksi, se merkitsee samalla avausta seuraaviin presidentinvaaleihin. Kun seuraavissa presidentinvaaleissa Sauli Niinistö luopuu tehtävästään, ei sen jälkeen Suomesta löydy pätevämpää henkilöä presidentin paikalta kuin Paavo Väyrynen on.

Heimo Linna
sotaveteraani
ent. kansanedustaja ja ministeri
Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.