Pahentaako eläkeratkaisu nuoriso-työttömyyttä?

Eläkeiän korotus on saanut laajaa kannatusta eri toimijoiden taholta. Jopa Suomen erinomaisen luottoluokituksen ennallaan pysyminen on katsottu olevan eläkeratkaisun ansiota. Ja hyvä näin.

Keskustelussa ja tehdyissä päätöksissä on vain kovin vähän näkynyt nuorten näkökulma. Nyky-Suomessa nuorisotyöttömyys on hälyyttävän korkealla tasolla. Työ- ja elinkeinoministeriön elokuussa julkaistussa työllisyyskatsauksesta ilmenee, että peräti 43 000 alle 25-vuotiasta työnhakijaa on tälläkin hetkellä ilman työtä.

Tiedän tuttavapiiristäni lukuisia nuoria, joilla ei ole työtä, vaikka heillä on ammatti.

Olen jutellut eläkeratkaisuun tutustuneiden nuorten kanssa ja kaikki he ovat sitä mieltä, että pahimmillaan tämä syntynyt sopu vaikeuttaa nuorten työhön pääsyä. Vaikuttaa siltä, että nuoret ovat yksi suurimmista kärsijöistä.

Nyt tehty eläkeratkaisu tarkoittaa yhtäältä sitä, että töissä täytyy jaksaa pitempään, mutta toisaalta työnsyrjään on entistä vaikeampi päästä heti työuran alussa. Pahimmillaan ammattiin valmistunut nuori voi joutua odottamaan useita vuosia päästäkseen työelämään kiinni.

Herää kysymys, huomioitiinko neuvottelupöydissä nuorten näkökulmaa? Ja jos huomioitiin, niin miten? En ole kuullut että yksikään nuori olisi konkreettisesti saanut vaikuttaa syntyneeseen eläkeratkaisuun. Me nuorethan olemme sitä osaltamme kustantamassa.

On tarpeen miettiä, mikä olisi ratkaisu sille, että myös nuoret saisivat jatkossa paremmin ammattiaan vastaavaa työtä. Kynnystä nuorten työllistymiseen ja ikäihmisten työmarkkinoilla jaksamiseen tulisi kumpaakin helpottaa niin työmarkkinaosapuolten taholta kuin yhteiskunnan myötävaikutuksellakin.

Samuli Mattila

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä, Kuikka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.