Paikkana Jyväskylä vai Korpilahti?

Voittiko Vermossa lauantaina 7.1. jyväskyläläistamma vai korpilahtelaistamma?

Sanomalehti Keskisuomalainen on tietoisesti ottanut käytännön, jossa Korpilahdella tehdyissä jutuissa paikkakunnaksi nimetään Jyväskylä ja korpilahtelaisia kutsutaan jyväskyläläisiksi. Käytäntö lienee yhtenäinen muiden kuntaliitosalueiden kanssa.

Sanomalehtien ja muidenkin tiedotusvälineiden on syytä miettiä uutisoinnissaan tätä maantieteellistä nimeämistä. Ymmärrän sanomalehden näkökulman, on selkeää, että saman hallinnollisen kuntarakenteen sisällä asukkaat ovat samannimisiä. On varmaan vaikeaa vetää rajoja eri kaupunginosien välillä siitä kuka on korpilahtelainen, kypärämäkeläinen tai palokkalainen.

Korpilahtelaisena kuitenkin koen, että paikallisidentiteettimme ei kadonnut minnekään kuntaliitoksen myötä. Otsikko jyväskyläläistamman ravivoitosta Vermossa on kiinnostava, mutta ei mielestäni kerro oikeaa osoitetta voittajalle. Nimikäytäntöä on aika miettiä nyt kun kaikki kuntauudistusta seuraavat ymmärtävät, että lähitulevaisuudessa Jyväskylään kuuluu lukuisia uusia kaupunginosia, jotka muodostuvat nykyisistä naapurikunnista.

Olen ollut itse aktiivisesti kuntaliitosta tekemässä ja pidän sitä edelleen hyvänä ratkaisuna. En kuitenkaan halua hämärtää sitä tosiasiaa, että Jyväskylään kuluu nyt erilaisia alueita. Alueittaisuus ei ole ongelma, päinvastoin maaseudun ja kaupunkialueen vuorovaikutuksessa on tulevaisuudessa suuret mahdollisuudet. Asun Korpilahdella Korpiahon kylässä ja en todellakaan tunne itseäni kaupunkilaiseksi, mutta silti kuulun mielelläni hallinnollisesti Jyväskylään.

Kun kuntakartta tulee radikaalisti uudistumaan lähivuosina, on aika alkaa rakentaa uutta ja uusia käytänteitä. Kuntauudistuksessa hallintorakenteiden yhdistäminen on järkevää ja varsin helppoakin. Suurimmat haasteet uudistuksessa liittyvät paikalliseen vaikuttamiseen ja paikallisalueiden elinvoimaisuuden ylläpitämiseen. Nyt onkin korkea aika miettiä miten tulevissa suurkunnissa paikallisidentiteettiä ja paikallista elinvoimaa ylläpidetään ja lisätään.

Ensimmäisenä askeleena paikallisidentiteetin säilyttämisessä, ehdotan, että tiedotusvälineet muuttaisivat nykyistä nimeämiskäytäntöä uutisoinnissaan.

MARJA KOMPPA kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.