Painavaa asiaa aktiivimallista

Jo ennen kuin aktiivimalli astui voimaan, tuli vuoden 2016 alussa voimaan laki, joka määräsi työttömyystuki veroprosenttimuutoksen. Se muutos ei suinkaan ollut veroprosenttia alentava päätös. Siinä nostettiin veroprosentti 25 prosenttiin.

Silloin tuli ensimmäinen leikkaus työttömyystukiin. En ole kuullut, että siitä edes julkisuudessä puhutaan. Se koskee tämän maan hiljaista ja vähävaraista väestön osaa, kuka heistä nyt välittäisi.

Sen sijaan minä välitän, otan nyt kansanedustajaehdokkaana ollessani asian esille! Jos tulen valituksi eduskuntaan otan asian siellä välittömästi esille. Se verotuspäätös tulee purkaa.

Sitten astui voimaan toinen työttömiä koskeva leikkaus 1.1. 2018. Siinä velvoitetaan työtön olemaan aktiivinen työnhaussa/ koulutuksessa 65 vuorokauden työttömyysetuuden tarkastelujaksoissa.

Jos ei ole onnistunut saamaan tuona aikana kolmea työpäivää, leikataan työttömyystuesta noin 5 %.

Nämä leikkaukset yhdistettynä – veroprosentti sekä noin 5 % leikkaus – menettää työtön keskimäärin noin 20–30 % kuukausittain työttömyystuestaan.

Jokainen voi laskea, mitä jää käteen rahaa, jos saa bruttona 800–900 e/kk, siitä suoritetaan tuo 20–30 % leikkaus.

Kuinka sillä rahalla tulee toimeen tässä yhteiskunnassa?

Lisäksi on todella vaikeaa saada tuota kolmea työpäivää suoritettua. Työnantajat eivät ole halukkaita ottamaan opetettavakseen henkilöitä, koska se sitoo heidän resursejaan kouluttamaan kolmeksi päiväksi jotain henkilöä, jolla ei saata olla mitään käsitystä kyseisestä työstä.

SAK:n ja Teollisuusliiton kyselyjen mukaan vain 30 % on pystynyt täyttämän kyseisen ehdon. Viidennes on täyttänyt ehdon jollakin tarkastelujaksolla.

Aktiivimalli toimiis siis vain leikkurina, jolla rangaistaan työttömiä siitä, että tämä yhteiskunta ei pysty tarjoamaan työtä.

Markku Valtoaho

kansanedustajaehdokas (tl.)

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sisäpiirin päätöksenteko uhkaa leikata Keski-Suomen siivet

Maakunnan puolesta yhdessä

Pyhät takana, arki edessä

Lyhyet

Lyhyet

Veron alennus ei ole ratkaisu

Lyhyet

Lyhyet

Sote-uudistus toteutettava vaiheittain

Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.