Painonhallintaryhmä on tärkeä

Olen lihava ja muutettuani kolme vuotta sitten Vaajakoskelle päätin ottaa uuden terveen elämän tavoittelun päämääräkseni. Uutena kuntalaisena löysin sattumalta Kilokaarti-painonhallintaryhmän Vaajakosken Wellamossa ja kysyin olisiko siellä paikkaa myös minulle.

Pääsin ryhmään ja siitä asti kolme vuotta olen liikkunut kolme kertaa viikossa tässä samankaltaisteni ryhmässä. Aiempi närkästys ja vastenmielisyys liikuntaa kohtaan on muuttunut jo jonkinasteiseksi liikunnasta nauttimiseksi.

Kuinka kunta on vastaamassa tämän minun orastavaan suhteeseen uudesta elämästäni? He kehoittavat potkimaan ryhmästä pellolle henkilöt, jotka ovat olleet ”liian kauan” Kilokaarti-painonhallintaryhmässä.

Etenkin ne, joiden paino ei ole saavuttanut toivottua tulosta. Meidän tulisi mennä muihiin ryhmiin viemästä tilaa uusille painonhallinnasta ehkä kiinnostuneille ihmisille.

Olemme ryhmänä motivoituneita ja monelle tämä ryhmäliikunta on tuonut positiiviisia asioita elämään. Sen lisäksi että me ennaltaehkäisemme tulevia sairauksia säännöllisellä liikkumisella, me olemme saavuttaneet tuloksia muilla ehkä vähemmän huomaamattomilla alueilla kuin painon pudotus.

Monella ovat verensokerit tippuneet, rasva-arvot kohentuneet, verenpaine tasaantunut ja on joitain, jotka ovat voineet jättää osan aiemman elämän lääkityksestä pois.

Miksi siis kunta haluaa säästää tässä asiassa ja ajaa meidät pois painonhallintaryhmästämme? Pyöreänä ihmisenä vertaistuki on tärkeää ja etenkin vesijumpassa tunnen uikkareissa itseni silmätikuksi ”normaalien” vuoroissa.

Jos kerran uusia innokkaita painonhallinnasta kiinnostuneita on, niin eikö uuden ryhmän perustaminen olisi parempi vaihtoehto, kuin odottaa sitä liikkumattomuudesta tulevaa sairauksien pommia, jota sitten hoidetaan teho-osastolla. Kumpi on halvempaa; ennaltaehkäisevä sijoitus painonhallintaliikuntaan vai krooninen vuodepotilas 10 vuoden päästä?

Mielestäni tässä taas lyhennetään hölmöläisen vilttiä väärästä päästä.

Merja Nykänen

Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.