Painopiste varhaiseen tukeen

Laukaan lastensuojelun laitoshuollon menot ovat tänä vuonna 1,2 miljoonaa eli yli kaksi kertaa arvioitua suuremmat. Tilanne on hälyttävä ja vaatii välittömiä toimia.

Panostaminen varhaiseen tukeen on paras keino lastensuojelun sosiaalityön kustannusten hillitsemiseksi. Yhden vuoden laitossijoituksen hinnalla voitaisiin järjestää intensiivistä perhetyötä yli seitsemäksi vuodeksi, yli 400 perheneuvolakäyntiä tai lähes 3000 tuntia lapsiperheiden kotipalvelua.

Tämä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelma osoittaa konkreettisesti, kuinka typerää on höylätä talousarviokäsittelyiden yhteydessä sosiaali- ja terveydenlautakunnan budjetista prosentteja pois. Käytännössä säästökohteet ovat lähes aina ennaltaehkäiseviä palveluita, joiden resursointia ei ole turvattu lainsäädännöllä.

Ajoissa saatu apu estää ongelmien pahenemisen, ehkäisee inhimillistä kärsimystä ja hillitsee kunnan kustannuksien kasvua. Varhainen tuki on tyypillisesti hallintokuntien välillä tapahtuvaa tai niitä yhdistävää toimintaa, eräänlainen puuttuva pala tai välittäjä, joka estää avun tarvitsijaa putoamasta verkkojen väliin.

Kunnan palveluissa välittäjien toiminnan resursointi on ollut haastavaa ja usein tällaisissa tehtävissä on toimittu erilaisten hankerahoitusten turvin.

Yksi uusi kokeilemisen arvoinen idea voisi olla koulusosionomit, joita on jo kokeiltu jossain kouluissa. Koulusosionomi voisi toimia opettajien ja koulukuraattorien tukena tai välittäjänä esimerkiksi lastensuojelutyöntekijöihin päin.

Koulusosionomien tehtävänä olisi erityisesti sellaisten ristiriita-, kiusaamis- ja ongelmatilanteiden ratkaisu, johon opettajien tai kuraattorien työaika tai toimenkuvat eivät veny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.