Pakkauksia ja aina vain lisää pakkauksia

Pian on taas lahjojen antamisen ja saamisen aika. Erityisesti monet lasten lelut on pakattu moninkertaisiin muoveihin ja pahveihin sekä itse leluun nähden tolkuttoman suuriin pakkauksiin. Siinä on sitten aikuisilla jouluaattona hupia kerrakseen, kun lahjoja revitään näistä pakkauksista lapsille. Se ei pelkästään riitä, että pakkausmateriaalia on aivan liikaa, vaan lelut on myös kiinnitetty pakkausmateriaaleihin todella kovasti. Pidä siinä sitten yllä jouluiloa, kun pakkauksen purkaja epätoivoisesti yrittää saada lelua esiin ja lahjan saaja ei oikein jaksaisi odottaa purkamiseen kuluvaa aikaa.

Kun lopulta kaikki lahjat on lopulta saatu avattua, on hyvä verrata pakkausmateriaalien ja itse lahjojen määrää. Väittäisin, että useimmissa tapauksissa pakkausmateriaalien kasa on paljon suurempi. Lahjapaperikin on hankalaa, koska sitä ei voi laittaa paperinkeräykseen. Itse olemme ratkaisseet ongelman tekemällä lahjoille kangaspusseja. Joulun alla jätämme lasten kanssa pussit ulko-oven viereen tontuille, jotka vievät valmiit pussit Joulupukille.

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna jo syyskuussa. Tällä hetkellä ihmiskunta käyttää luonnonvaroja puolitoista kertaa enemmän kuin mihin olisi varaa. Mitä järkeä on käyttää näitä luonnonvaroja aivan turhiin pakkausmateriaaleihin? Mielestäni myös Suomessa pitäisi säätää laki, joka yksiselitteisesti kieltää turhat pakkaukset. Kaikkein kummallisinta on, että helposti rikkoutuvat tuotteet osataan usein jo pakata materiaalia säästäen käyttäen esimerkiksi ilmaa pehmusteena.

MINNA KILPALA kansanedustajaehdokas (vihr.) Vihreiden puoluehallituksen varajäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.