Pakkosuojelusta vapaaehtoisuuteen

Natura 2000 -suojeluverkosto syntyi Suomessa osittain katkeran pakkolunastuksen voimalla. Onneksi metsien pakkosuojelun aikakausi alkaa olla Suomessa historiaa. Nyt metsänsä suojelusta saa päättää itse ja siitä on mahdollista saada täysi korvaus.

Jo vuodesta 2008 Suomessa on ollut käynnissä vapaaehtoisuuteen perustuva metsiensuojeluohjelma Metso. Ohjelman tavoitteena on suojella 96 000 ha vanhoja tai muuten arvokkaita metsiä. Suojelusta maksetaan puuston todellisen arvon mukainen verovapaa korvaus. Suojelusta ei myöskään tule metsänomistajalle kustannuksia samalla tavoin kuin avohakkuiden metsittämisestä. Suojelu on maisemallisesti ja virkistyksellisesti arvokasta niin metsänomistajalle kuin yhteiskunnallekin.

Metson ansiosta asenteet luonnonsuojelua kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Vapaaehtoinen suojelu on saanut metsänomistajien keskuudessa hyvän vastaanoton.

Kaikki metsänomistajat eivät saa tarpeeksi tietoa metsänsä suojelumahdollisuuksista. Viranomaisten tulisi tiedottaa Metsosta aktiivisemmin ja monipuolisemmin metsänomistajille, esimerkiksi suorien yhteydenottojen ja erilaisten koulutusten kautta.

Metson tavoitteissa on tähän mennessä onnistuttu melko hyvin, mutta tällä suojeluvauhdilla tavoitemäärää ei saada toteutettua vuoteen 2016 mennessä. Siksi ohjelmaa on päätetty jatkaa vuoteen 2020 saakka. Kohteiden aktiivinen tarjoaminen edesauttaa osaltaan tavoitteiden täyttymistä. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii myös poliittista tahtoa ja hyvin kohdennettuja resursseja.

Metsänomistajien kannattaa olla yhteydessä paikalliseen ely-keskukseen ja tarjota metsiään suojeluun.

JAANA RÄÄPYSJÄRVI LOTTA SUNDSTRÖM KATI TUNKKARI Jyväskylän yliopiston Ekologia, evoluutio ja yhteiskunta -kurssin opiskelijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.