Pakolaisongelmasta puhuttiin jo 1920-luvulla

Näin itsenäisyyden 100-vuotismuisteloissa nostan esiin silloin vallinneen pakolaisongelman.

Tämän päivän muutamasta sadasta tai tuhannesta pakolaisesta ja heidän kotouttamisestaan on synnytetty jopa puolue käännyttäjineen ja mielipiteenmuokkaussivustoja. Itsenäisyyden alussa 1919–1922 on kuitenkin ollut aivan massamittainen pakolaistulva Venäjän suunnalta.

Suomalaisten omat Itä-Karjalan kansannousun kehittelyt toivat epäonnistuessaan sieltä vuoden 1922 alkaessa parissa kuukaudessa yli 11 200 pakolaista Suomeen. Kokonaisuudessaan Venäjän tilanne toi Suomeen vähintään 44 000 pakolaista, jotka jäivät ainakin joksikin aikaa tai pysyvästi Suomeen.

Lisäksi useita tuhansia venäläisiä kulki Suomen kautta jatkaen välittömästi eteenpäin muualle ulkomaille. Suurin osa pakolaisista oli itäkarjalaisia, vähintään 17 100 henkilöä. Lähes yhtä paljon oli venäläisiksi luokiteltuja emigrantteja, ja Inkerinmaalta tuli noin 9 100 pakolaista.

Pakolaisten määrä oli vuonna 1922 jopa prosentti Suomen väkiluvusta! Toki silloinkin oli vihamielisyyttä ja mielipiteenmuokkausta. Tämän arvioitiin vaikuttaneen pakolaisten mittavaan paluuseenkin. Arviolta liki puolet pakolaisista poistuikin ennen 1930-lukua. Heidän kohtalonsa Venäjällä oli karu.

Nykypäivään voi myös rinnastaa pakolaishuollon silloin. Erityisesti Viipurin lääniin perustettiin useita pakolaishuoltoloita. Vuonna 1922 noin 23 000 pakolaista tarvitsi avustusta.

Tietojen lähteenä käytin kirjaa ”Viipurin läänin historia 6 – Karjala itärajan varjossa”, toimittajat Yrjö Kaukiainen ja Jouko Nurmiainen.

Viljo Manninen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.