Palattaisiinko 1960-luvun elintasoon?

Kun edessä on koko kansalla pakollinen elintason lasku, kiukuttelun halu ehkä vähän vähenee, jos palaamme ajatuksissamme 1960-luvun alkuun. Silloin me nykyiset 70-vuotiaat opiskelimme ja aloitimme työuraamme.

Äitiyslomaa oli kaksi kuukautta eikä isyyslomia ollut. Työviikot olivat kuusipäiväisiä. Ei ollut subjektiivista päivähoito-oikeutta eikä esikoulua. Ei ollut koululaisilla mopoja mopoautoista puhumattakaan. Ei ollut 18-vuotiailla omia autoja.

Ei ollut joka lapsella omaa puhelinta, tietokonetta ei kenelläkään ja televisiokin vain harvoilla. Lukiolaiset asuivat kotona ja kävivät lähintä lukiota kolme vuotta.

Opiskelijat asuivat vaatimattomasti, ottivat opintolainaa ja maksoivat sen pois valmistuttuaan. Ei ollut valtion opintotukia eikä asumistukia. Opiskelijoilla ei ollut omia autoja. Uima- ja liikuntahalleja oli vähän ja vähäistä oli myös matkustelu ulkomaille.

Jos nyt palattaisiin vaikka vain osittain 1960-luvun elintasoon, syntyisi hirveä huuto ja valitus. Enemmistö haluaisi säilyttää nykyisen elintasonsa ja nykyiset etunsa velkaa ottamalla.

Me yli 70-vuotiaat tulimme silloin toimeen. Olisiko nykyinen sukupolvi meitä huonompi? Nyt tarvitaan jämäkkä hallitus, joka yhteistyössä opposition ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa tekee kansalle selväksi sen, että yli varojen eläminen loppuu nyt.

Hallituksen on pakon edessä tehtävä kipeät ja kaikkia tasapuolisesti koskevat leikkaukset, vaikka kansa kuinka kiukuttelisi. On ollut helppoa luvata lisää palkkaa, lomia ja etuisuuksia. Vaikeaa on nyt vähentää niitä, mutta muuta kunniallista mahdollisuutta ei ole.

Kunniattomin vaihtoehto olisi ryhtyä lakkoilemaan omien etujen säilyttämisen puolesta. Hänen, joka itkee oman elintasonsa laskemista, kannattaa katsoa tarkkaan televisiosta järkyttäviä kuvia Välimeren yli henkensä kaupalla yrittävistä rutiköyhistä afrikkalaisista.

Presidentti ja pääministeri ovat yhtäpitävästi kehottaneet hyväosaisia kohtuullistamaan etujaan vähäosaisten hyväksi.

Olen hyväosainen eläkeläinen ja siksi aloitan oman leikkauslistani eläkeläisistä.

Meissä eläkeläisissä on suuri joukko hyvin toimeentulevia, joilla on varaa tehdä esim. kalliita kaukomatkoja.

Me voimme aivan hyvin laskea eläkkeitämme, jotta pieniä eläkkeitä voitaisiin nostaa ja nuorille saataisiin työpaikkoja.

Omaa eläkettäni lupaan laskea 10 prosenttia enkä tee enää yhtään matkaa ulkomaille lentokoneella.

Suomen velkakierre katkeaa ja kilpailukyky paranee, jos hyväpalkkaiset johtajat laskevat tuntuvasti palkkojaan niin antaen hyvän esimerkin tavallisille veronmaksajille.

Luovutaan kultaisista kädenpuristuksista ja suurista optioista. Lukio suoritetaan kolmessa vuodessa ja lukiolaiset asuvat vanhempiensa luona, jolloin ei tarvita asumis- ym. tukia.

Pääsääntöisesti opinnot kustannetaan opintolainalla, joka maksetaan takaisin. Vähävaraisille maksetaan opintotukea, jotta opiskelu on kaikille mahdollista.

Jos toinen vanhemmista on työttömänä, hän hoitaa pienet lapsensa kotona. Luovutaan isyyslomista, pekkaspäivistä ja lomaltapaluurahoista. Työnantajat ja ammattiyhdistysliike ottavat ykköstavoitteekseen nuorison ja työttömien työllistämisen ja heidän etujensa ajamisen.

Työhön oikeutetut tyytyvät nollasopimuksiin tai laskevat palkkojaan. Vähennetään ulkomaanmatkailu minimiin ja matkaillaan Suomessa.

Suositaan kotimaisia elintarvikkeita ja suomalaisen teollisuuden tuotteita. Ulkomaan nettikaupasta ostaminen on epäisänmaallinen teko.

Olemme eläneet yli varojemme ja nyt on pakko pienentää saavutettuja etuja. Jokaisen on mietittävä, mistä itse voi ja haluaa luopua yhteiseksi hyväksi.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.