Palautusta käytetään veron maksuksi heti eräpäivänä

Heikki Muhonen kirjoitti 10.8. Keskisuomalaisessa saaneensa Verohallinnolta elokuun alussa yhteenvetokirjeen, jossa Verohallinto ilmoitti käyttäneensä hänen veronpalautustaan ennakkoveron maksuksi eräpäivänä 23. heinäkuuta. Käytäntö ihmetytti kirjoittajaa eikä hän ollut tyytyväinen siihen.

Verohallinto antaa yhteenvetokirjeessä ilmoituksen heti kuun alussa, jos asiakkaan veronpalautusta on käytetty edellisessä kuussa verojen maksuksi.

Saman asian näkee myös OmaVero-palvelun kohdasta ”Suoritetut maksut ja palautukset”.

Kirjoittaja ei ollut kuitenkaan löytänyt OmaVerosta etsimäänsä tietoa ja oli lisäksi kokenut saaneensa epäasiallista palvelua soittaessaan Verohallinnon palvelunumeroon.

 

Pahoittelemme asiattomalta tuntunutta palvelua ja hankaluutta asian selvittämisessä.

Verohallinto käyttää veronpalautusta verojen maksuksi heti asiakkaan omasta verotuksen päättymispäivästä lähtien aina seuraavan kuun neljänteen päivään asti.

Veronpalautusta käytetään verotuksen päättymispäivänä ennestään maksamattomien verojen maksuksi. Tämän lisäksi veronpalautusta käytetään eräpäivänä erääntyvien verojen maksuksi, vaikka asiakas maksaisi silloin.

Poikkeuksena tästä on kiinteistövero, johon veronpalautusta ei tänä vuonna käytetä eräpäivänä.

 

Veronpalautusta käytetään jo eräpäivänä veron maksuksi sen takia, että veronpalautus on ”vanhempi” kuin asiakkaan eräpäivänä maksama maksu.

Vanhemmat eli siis aiemmin käytettävissä olevat rahat tulee käyttää verojen maksuksi ensin.

Ohjeistuksemme on, että jos asiakas on saamassa veronpalautusta ja hänellä erääntyy veroja, OmaVerosta kannattaa tarkistaa käytettävissä olevan veronpalautuksen määrä veron eräpäivänä.

Jos veronpalautus riittää kattamaan koko veron määrän, veroa ei tarvitse maksaa.

Jos taas veronpalautus riittää kattamaan vain osan verosta, voi asiakas maksaa ainoastaan veron ja veronpalautuksen välisen erotuksen.

 

Kirjoittaja kertoi kirjoituksessaan myös keväällä kohtaamistaan vaikeuksista asioidessaan edunvalvojan roolissa OmaVerossa.

Valitettavasti yksityinen edunvalvoja ei tosiaan voi vielä asioida OmaVerossa toisen henkilön puolesta, jos henkilö ei voi tunnistautua sähköisesti ja myöntää edunvalvojalle valtuuksia.

Tällaisessa tilanteessa edunvalvojan täytyy toistaiseksi hoitaa veroasiat paperilla. Asiointi OmaVerossa ei onnistu vielä siksi, että Suomi.fi-valtuudet eivät tällä hetkellä tue mahdollisuutta valtuuttaa edunvalvojaa asioimaan toisen puolesta muuten kuin tunnistautumalla sähköisesti.

Suomi.fi-valtuuksia kehitetään jatkuvasti ja jatkossa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin mahdollisuudet laajenevat.

Tulevaisuudessa myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole käytössä sähköistä tunnistusvälinettä, voivat valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan veroasioita puolestaan.

 

Tarja Tapio
Ylitarkastaja, Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pohjantikan oma tukki. Kuva: Kari Manne

Kääntösilta Viitasaarella. Kuva: Ilpo Laitinen

Lukijan kuvatAallot rantautuu Ruoniemessä Päijänteellä. Kuva: Marjaana Lahtinen

Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Järjestöjen työ auttaa erityisesti naisia ja lapsia

Lyhyet

Joulun odotusta Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

Lapset ja naiset turvaan al-Holista

Lasikatot pitääkin rikkoa; näkökulma muuttuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.