Palkkaaminen vaatii aikaa ja osaamista

Suomen Yrittäjät ry:n uudelta toimitusjohtaja Mikael Pentikäiseltä kysyttiin tv:ssa, mitkä ovat yksinyrittäjän esteet ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Pentikäiseltä jäivät mainitsematta ainakin seuraavat työn- ja vastuiden lisäykset sekä byrokratian kiemurat. Yksinyrittäjän ensimmäisen työntekijän palkkaamisen esteitä ovat mm. seuraavat asiat:

Arvelut siitä, miten palkatun henkilön voi vapauttaa työstä, jos henkilö ei olekaan sopiva työtehtävään / kumppaniksi ja mitä se maksaa.

Varmistuminen siitä, että uuden henkilön tuotto ylittää henkilöstä johtuvat palkkakulut, lomaltapaluurahakulut, sairasolopäivien ja arkipyhien tuottamattomien päivien kulut sekä työtiloista ja työkaluista johtuvat kulut.

Varmistuminen, että uuden henkilön tuotto riittää myös työnantajan maksamiin työntekijästä aiheutuviin eläkevakuutusmaksuihin.

Jos työntekijä on ay-liiton jäsen, on opeteltava liiton työehtosopimus tarkkaan. Jos teet tietämättömyyttäsi virheen voit joutua ay-lakimiesten haastamana oikeuteen vastaamaan tietämättömyydestäsi.

Pitää valmistautua hankkimaan palkanlaskentaan osaamista ja varauduttava laskentaan kuluvaan aikaan.

Pitämään työntekijästä työssäolopäiväkirjaa, josta selviää työntekijän työssäolopäivät ja tunnit.

Opiskeltava ja varattava aikaa kuukausittain suoritettavaan työntekijän verojen ja sosiaaliturvamaksujen perintään, ilmoittamiseen ja tilittämiseen.

Varattava aikaa ay-jäsenmaksujen keräämiseen ja ay-jäsenmaksujen tilittämiseen.

Tehtävä työntekijän eläkevakuutus, tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus ja työttömyysvakuutukset ja selvitettävä ja varattava aikaa niiden asioiden opetteluun ja ilmoittamiseen sekä maksamiseen.

Kannettava vastuu työntekijän työllistymisestä, hankittava töitä jne.

Tämän byrokratian hoitamisella ja oman työajan uhraamiselle valmiit yksinyrittäjät tarvitsevat kaiken tuen ja kunnioituksen ensimmäisen henkilön palkkaamiseen.

Tämän lisäksi esteeksi tulevat vähättelevät yrittäjävastaiset kirjoitukset ja väärien tietojen levittäminen. Liki 30 yrittäjävuoden aikana markkaakaan/ euroa ei tukia pyydetty eikä tarjottu. Tälläinen yrittäjävastaisuus ja panettelu ei tuo yhtään uutta työpaikkaa Suomeen.

Martti Pipinen

eläkeläinen

entinen yrittäjä

Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.