Pallo siirtyy turvetuotannon vastustajille

Keskustelussa turvetuotannon vesistövaikutuksista eniten huomiota on saanut väittämä, että mittaajat eivät ole koskaan paikalla, kun vesimäärä on poikkeuksellisen suuri, esimerkiksi sulamisvesien aikaan keväällä.

35-vuotias yhtiömme on keskittynyt viime vuosina vesistöjen kuormitusmittauksiin ja kuormittajien poistamiseen. Meillä on parhaat saatavissa olevat optiset mittalaitteet, näemme sekunneissa veden sisältämän humuksen ja kiintoaineen määrän. Turvetuotannon ei ole todettu runsaan tai vähäisenkään virtaaman aikana kuormittaneen vesistöjä muita kuormituslähteitä enempää.

Tunnettua on, että mittauksiamme on tilannut lähinnä turveteollisuus. Syynä on se, että turveteollisuutta syytetään ilman faktatietoja vesien pilaamisesta. Turveteollisuus tilaa puolustautuakseen mittauksia, joita sitten väitetään vääriksi, koska tilaajana on turveteollisuus.

Kymmenissä mittauksissamme ei turveteollisuutta ole koskaan voitu osoittaa pääsyylliseksi vesien pilaantumiseen. Heitän nyt pallon turvetuotannon alasajoa vaativille ja ilmoitan, että mittauspalvelumme ovat kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.

Keski-Suomessa Keuruulla Martinjärven paikallinen yhdistys on vaatinut Vapon Kalmunevan sulkemista humuspäästöjen vuoksi. Ehdotan, että mittaamme Martinjärveen laskevien vesien kuormituksen suurien virtaamien aikaan keväällä. Samalla voimme mitata myös viereiseen Iso-Kivijärveen laskevien vesien humuspitoisuudet. Iso-Kivijärven valuma-alueella ei ole turveteollisuutta. Jos tilaaja tälle mittaukselle löytyy, on veloituksemme koko työstä yksi euro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.